Expertfika: protesterna i Hongkong och dess konsekvenser

I över två månader har det pågått demonstrationer i Hongkong. Uppkomsten till protesterna var kritik mot regeringens planer på att införa en lag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, men har med tiden utvecklats till mer än det.

Trots att lagförslaget lagts på is fortsätter demonstrationerna, och nu krävs bland annat förstärkta demokratiska fri- och rättigheter, en oberoende utredning kring hur polisen har agerat under demonstrationerna, frisläppande av fängslade demonstranter, samt att Carrie Lam avgår.

Hur ska vi förstå protesterna i Hongkong, och vad kommer att ske inom den närmaste framtiden? Hur påverkar situationen i Hongkong Xi Jinpings makt och ställning, och hans relation till liberala demokratier i västvärlden?

Dessa var några av de frågor som diskuterades under en expertfika arrangerad av Frivärld tisdagenen den 3 september. Deltog gjorde Frédéric Cho, Kina-rådgivare, Lars Fredén, tidigare ambassadör i Peking, och Thomas Lagerqvist, ordförande i Sweden-China Trade Council. Samtalet modererades av Dr. Oscar Jonsson, chef för Frivärld.

 

Frédéric Cho är författare, vice ordförande för Sweden-China Trade Council, samt grundare av Frédéric Cho Advisory AB. Han är den enda personen i Norden som har arbetat inom samtliga av Kinas finanssektioner (bankverksamhet, försäkring, samt investmentbanking). Frédéric Cho har skrivit boken ”Kina enligt Cho – en ny fas” (2014). År 2000 blev Frédéric Cho medlem i styrelsen för SCTC och är även medlem i en referensgrupp hos Utrikesdepartementet för företagande i Asien.

 

Lars Fredén var Sveriges ambassadör i Peking mellan 2010 och 2016, med sidoackreditering i Mongoliet. Tidigare bl.a. Baltikumrådgivare åt statsminister Carl Bildt, andreman i Moskva, vicekonsul i Hong Kong, Kinahandläggare på UD. Driver sedan pensioneringen från UD ett konsultföretag Lars Peter Fredén AB, med inriktning på Kina. Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

 

Thomas Lagerqvist, är advokat, Senior Rådgivare vid Mannheimer Swartling, samt sedan 2011 ordförande i Sweden-China Trade Council. Han ingår även i Team Sweden Kina, lanserat av UD. Har arbetat med Kina sedan 1985 och under perioden 1992 – 2012 på plats i Hong Kong och Shanghai. Ordförande i Swedish Chamber of Commerce in Hong Kong i 16 år och sedan 2010 dess hedersordförande. Thomas Lagerqvist är författare till ett artiklar om Kina i olika publikationer samt medförfattare i böcker utgivna av Sweet & Maxwell och SNS Förlag. Tillsammans med Ulf Ohrling har Thomas Lagerqvist dessutom skrivit boken ”Quotations from a China Practice” som ger läsaren en idé om hur det kinesiska sättet att tänka är olikt vårt inom nästan alla områden och hur detta oundvikligen kommer att påverka interaktionen med Kina och kineser.

Datum och tid:
Den 3 september 2019 08.30 – 09.30
Plats:
Anmälan är bindande. Vid frånvaro och utebliven avanmälan debiteras 100 SEK.
Evenemanget har redan ägt rum