Årets utrikesakademi

Utrikesakademins alumner återfinns på arbetsplatser som Riksdagen, Försvarsmakten, eu-parlamentet, konsult- och kommunikationsbyråer och Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Därtill har flera alumner gjort praktik på arbetsplatser som eu-parlamentet, usa:s kongress, Sveriges ständiga representation vid eu och Frivärld. Utöver politiskt engagemang och fortsatt utbildning är långa av Utrikesakademins alumner aktiva inom de borgerliga ungdoms- och studentförbunden.

Max Törnqvist har en kandidat- och masterexamen i offentlig förvaltning från Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet. Sedan tidigt 2015 arbetar han som politisk sekreterare, med fokus på sjukvårdspolitik, för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen. Max har en bakgrund i Centerpartiets studentförbund – Centerstudenter – där han satt i förbundsstyrelsen mellan 2012-2014 och var säkerhetspolitiskt ansvarig. Därutöver har det blivit några inhopp som ledarskribent på Smålandsposten såväl som Norrtelje Tidning. Max är särskilt engagerad i frågan om ett svenskt NATO-medlemskap.

Karin Berger jobbar med cybersäkerhetsfrågor som informationssäkerhetsexpert på Transcendent Group i Stockholm. Sedan tidigare har hon en kandidatexamen i Säkerhetspolitik och krishantering från Försvarshögskolan och har varit aktiv inom Utrikespolitiska föreningen vid Stockholms Universitet. Karin är särskilt intresserad av säkerhetspolitik och utvecklingsfrågor med kopplingar till cybersäkerhet.

Ludvig Broomé är en flerspråkig och internationellt inriktad statsvetare som jobbar med politisk analys på kommunikationsbyrån Gullers Grupp. Utöver studier på Sciences Po i Paris har han en politices kandidat från Uppsala Universitet och avslutar just nu sin master i säkerhetspolitik på Försvars-högskolan. De främsta kunskapsområdena är geopolitik, förvaltningspolitik, språk, och väljarbeteende. Ludvig har praktiserat på Sveriges ambassad i Marocko där han framförallt arbetade med att bevaka den politiska utvecklingen i Nordafrika. Utöver tiden i Marocko och Frankrike har han även bott längre sejourer i Argentina och Nya Zeeland.

Mikaela Hellman arbetar till vardags som handläggare på Centerpartiets internationella kansli och är ledamot i Centerstudenters internationella utskott. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap och nationalekonomi från Warwick University i England och en masterexamen i EU-politik från Lunds universitet. Hon har även studerat kurser i juridik, medie- och kommunikationsvetenskap och franska. Som en del av sin utbildning genomförde hon en praktiktermin vid Sveriges ständiga representation vid Europarådet i Strasbourg. Hon har ett särskilt intresse för EU- och Europafrågor, framförallt i relation till Storbritannien. Hon genomförde Timbros Stureakademi år 2018.

Carl Lentz är mellan oktober 2018 och februari 2019 Blue Book stagiaire på EU-kommissionen i Bryssel. Han har bland annat vuxit upp i Kina, Indien och Indonesien, och har läst kinesiska vid National Taiwan University. Han är särskilt intresserad av utrikes- och säkerhetspolitik, internationell politisk ekonomi samt Östasiens moderna politiska historia. Carl har dessutom publicerat artiklar i bland annat The Diplomat och Utrikesmagasinet, med ett särskilt fokus på internationella relationer i Asien. Han har en kandidatexamen från Queen Mary University of London i historia och statskunskap och en masterexamen i Global Governance and Diplomacy från St Cross College, University of Oxford där han studerade som Robin & Nadine Wells Scholar.

Emelie Poignant Khafagi studerar Moderna Mellanösternstudier på masternivå vid University of Oxford. Hon har en kandidatexamen i Internationella Relationer från King’s College London. Vid sidan av studierna medverkar hon som redaktör till Oxford Middle East Review och volontärarbetar som engelsklärare för Jacari. Våren 2018 deltog hon som Emerging Scholar Fellow vid Milton Wolf-seminariet, Diplomatic Academy of Vienna.

Fredrik Hultman läser sista terminen på juristprogrammet vid Uppsala universitet, med fördjupning inom konstitutionell rätt och förvaltningsrätt. Vid sidan av studierna är han internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet tillika ledamot av förbundsstyrelsen. Sedan 2018 är han ersättare i kommunfullmäktige i Uppsala kommun. Fredrik har tidigare skrivit två rapporter för Timbro om rättssäkerhet för arbetskraftsinvandrare. Förra året gick Fredrik Timbros utbildning Stureakademin.

Astrid Cederlöv är jurist specialiserad inom mänskliga rättigheter,  internationell humanitär rätt och internationell straffrätt. Hon har arbetserfarenhet från Frankrike, Storbritannien och Sverige och kommer senast från människorättsorganisationen Human Rights Watch. Astrid har en jur. kand. från University of Oxford och en jur. masterexamen från Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights.

Olle Johnsson pluggar en kandidat inom analytisk ekonomi parallellt med studier i internationella relationer på Göteborgs universitet. Vid sidan om detta är Olle starkt aktiv inom LUF:s internationella verksamhet i egenskap av internationell sekreterare och ordförande av det internationella utskottet. Brinner extra för frågor som rör Mellanöstern och i synnerhet Kurdistan.

Hanna Waerland-Fager studerar för närvarande mastersprogrammet International Administration and Global Governance vid Göteborgs universitet och har sedan tidigare en pol.kand-examen från Umeå universitet. Sedan 2018 är hon ordförande för Utrikespolitiska Förbundet Sverige, en partipolitisk och religiös obunden organisation som samlar Sveriges utrikespolitiska föreningar. Hon har tidigare även varit förbundskommunikatör, styrelseledamot och projektledare för förbundet. Hanna har tidigare studerat statsvetenskap vid Newcastle University, haft praktik på EU-kommissionen i Sverige och har ett stort intresse för utrikespolitiska frågor som rör EU, klimat och miljö samt fred och säkerhet.

Dag Nyström är jurist och reservofficer. Idag arbetar han som specialist inom penningtvätt och terrorismfinansiering på Nordea Asset Management i Stockholm, och tidigare även i Luxemburg. Dag har även en specialistofficersexamen från Försvarets tolkskola, vilket har lett till arbete som militärtolk i Afghanistan och Centralafrikanska Republiken. Dag har tidigare suttit i styrelsen för Grön Ungdom i Stockholmsregionen och varit nämndeman i Migrationsdomstolen. Nu är han styrelseledamot i Befälsföreningen Militärtolkar och Nordeas Konstförening och på fritiden importerar han serbiskt naturvin.

Nike Örbrink är Kristdemokratiska Ungdomsförbundets internationella  sekreterare samt utrikes- och migrationspolitiska talesperson. Utanför engagemanget i ungdomsförbundet har hon uppdrag på kommunal nivå för KD i Stockholm. Nike studerar sitt tredje år vid Uppsala Universitet med statskunskap som huvudämne. Vid Uppsala lärosäte har hon tidigare läst idéhistoria och media. Största intresset finns i politisk filosofi och processpårning av internationella konflikter.

Johan Brorsson är 24 år och arbetar med public affairs på säkerhets- och försvarsföretaget Saab.  Har tidigare studerat statsvetenskap i Växjö där han också var aktiv som programkoordinator vid Utrikespolitiska Föreningen. Utöver detta är Johan engagerad i Young AFCEA och är sedan flera år tillbaka tidvis tjänstgörande soldat vid Luftvärnsregementet i Halmstad.

Victor Canvert arbetar som stabschef vid Folk och Försvar och har tidigare studerat statsvetenskap på Stockholms universitet samt med inriktning krishantering och internationell samverkan vid Försvarshögskolan. Victor är intresserad av säkerhetspolitiska frågor med särskilt fokus vid civil-militär samverkan, folkförankring och mänsklig säkerhet.

Henrik Blomqvist arbetar med Sveriges nationella ordförandeskap i Barentsrådet 2017-2019 och delar under 2019 sin tid mellan Utrikes-departementet och Länsstyrelsen i Västerbotten. Tidigare har han bl. a. arbetat som kommunikationschef i en svensk industrikoncern och suttit i styrelsen för en intresseorganisation för utlandsstuderande svenskar. Själv har han studerat historia, litteratur och ryska i Uppsala, Edinburgh och Sankt Petersburg.

Klara Höök är utbildad statsvetare med fokus på säkerhetspolitik och krishantering vid Försvarshögskolan i Stockholm. Där specialiserade hon sig  på EU och idag arbetar hon som politisk rådgivare i Europaparlamentet i Bryssel. Hon har också en examen i Strategisk kommunikation från Berghs School of Communication i Stockholm. Under sin studietid arbetade hon på Stiftelsen Expo och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som researcher respektive forskningsassistent. Hon gjorde också praktik på Sveriges ambassad i Santiago de Chile. Klara anser att språk är en viktig tillgång för att arbeta med utrikespolitik och har därför läst spanska i Spanien under en termin och lär sig idag franska parallellt med arbetet i Europaparlamentet. Klara intresserar sig för alla samhällsfrågor men särskilt de med utrikes- eller säkerhetsfokus, såsom extremism och integration. Hon vill arbeta för frihet, fredsbyggande och tolerans.

Simon Tawaifi är handläggare och politiskt sakkunnig för Kristdemokraterna i Europaparlamentet. Han har en masterexamen i statsvetenskap samt en kandidatexamen i Mellanösternstudier från Stockholms Universitet. Simon kommer närmast från konsultfirman Kreab i Bryssel.

Hanna Birgitta Ericsson arbetar idag som politisk sekreterare i konstitutions-utskottet (KU) i Riksdagen med ansvar för Moderaternas kommitté. Hon har en Masterexamen i Political Science med inriktning på Conflict Resolution and Negotiation från Columbia University i New York. Hon har också en BA (Bachelor of Arts) från New York University (NYU) och London School of Economics and Political Science (LSE) där hon studerade Government och History.  Under hennes tid i USA arbetade hon för Hillary Clinton under presidentvalskampanjen i USA 2016.