Årets utrikesakademi

Utrikesakademins alumner återfinns på arbetsplatser som Riksdagen, Försvarsmakten, eu-parlamentet, konsult- och kommunikationsbyråer och Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Därtill har flera alumner gjort praktik på arbetsplatser som eu-parlamentet, usa:s kongress, Sveriges ständiga representation vid eu och Frivärld. Utöver politiskt engagemang och fortsatt utbildning är många av Utrikesakademins alumner aktiva inom de borgerliga ungdoms- och studentförbunden.

Emelie Glad arbetar som utredare på MSB och har tidigare tjänstgjort vid EU-delegationen till Libyen samt International Centre for Migration Policy Development (ICMPD). Emelie har en kandidatexamen i statsvetenskap och en masterexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala universitet.

Viktorija Pesic är student i statsvetenskap med inriktning säkerhet och krishantering vid Försvarshögskolan. Från 2021 gör hon praktik vid den svenska ambassaden i Sarajevo och sitter som ledamot för SSCO.  Hon har tidigare varit ordförande för Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och ordförande för Försvarshögskolans studentkår.

Carl Åkerström är student vid Försvarshögskolan.

​​Lina Arvidsson studerar en master i International Security vid Paris School of International Affairs vid Sciences Po och har sedan tidigare en juristexamen från Göteborgs universitet. Hon gör därutöver praktik vid Nationellt Kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska Institutet och var tidigare vice ordförande för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU).

Martin Bergman är viceordförande och internationell sekreterare för Fria Moderata Studentförbundet. Martin har en ekonomie kandidatexamen från Handelshögskolan i Göteborg och studerar idag Östeuropakunskap vid Stockholms universitet. Han var författare till rapporten ”En Kinastrategi för 2020-talet” (FMSF, 2020).

Charlotte Nilsson är Media Relations Manager på försvars- och säkerhetsföretaget Saab. Tidigare har hon arbetat som pressekreterare för Moderaterna i Europaparlamentet och i Stockholms stad. Hon har en Pol.Kand i Statsvetenskap och en M.Sc i European Affairs från Lunds universitet och har även studerat vid Science Po, Aix-en-Provence.  

Eric Adamson är projektledare på Atlantic Council och Allmänna Försvarsföreningen i Stockholm. Han var tidigare Senior Associate på American Jewish Committee i Berlin. Eric har en masterexamen i EU-studier från Freie Universitet Berlin och en kandidatexamen från Bates College i Maine, USA.

Hannes Berggren jobbar på Finansdepartementet där han bidrar till att ta fram svenska positioner inom internationella finansiella institutioner. Han har tidigare jobbat med handelspolicy på Global Trade Alert och med ekonomisk analys vid Förenta Nationerna (FN). Hannes har en masterexamen i International Political Economy från LSE och en kandidatexamen i nationalekonomi från Lunds universitet. 

Adam Nilsson genomför Blue Books traineeship inom EU:s försvarsindustri i Bryssel. Just nu håller han på att läsa färdigt sin andra master på Leidens Universitet inom statsvetenskap. Den första mastern läste han på Försvarshögskolan i krigsvetenskap. Kandidaten gjordes i England i historia och internationella relationer. Under studierna gavs även förmånen att göra ett år extra i Bremen på tyska.

Astrid Nord arbetar som handläggare på Centerpartiets internationella kansli. Hon har en kandidatexamen i internationella relationer från Malmö Universitet och har tidigare studerat säkerhetsstudier vid Korea University i Seoul. Hon är alumn från Centerpartiets internationella akademi och praktiserade på deras kansli i Stockholm. Två stora intressen är utrikespolitik tillsammans med landsbygdsfrågor.

Jacob Uddin arbetar till vardags som flygledare vid Norrbottens Flygflottilj F21. Han har en flygledarexamen från Entry Point North samt en militär flygledarexamen från Försvarsmaktens Flygledarskola. Han har tidigare jobbat för Polismyndigheten och har en polisexamen från Umeå Universitet. Han har ett stort intresse för säkerhetspolitik, främst kriminal- och försvarspolitik.

Qadir Malik studerar masterprogrammet inom fred och konflikt på Uppsala universitet och arbetar på Folke Bernadotteakademin. Sen tidigare har Qadir en examen i politik från University of Glasgow, där han även var chefredaktör för en akademisk tidskrift på kandidatnivå. Han har tidigare arbetat med Challenges Annual Forum och genomfört praktik på FOI. Förutom svenska och engelska talar han även urdu.

Anna Simon-Karlsson arbetar till vardags som pressekreterare för Centerpartiets partiledare Annie Lööf och har tidigare varit pressekreterare för Centerpartiet i riksdagen. Hon sitter även med i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och har en bakgrund som ordförande för Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS) och som förbundsstyrelseledamot för Centerstudenter.

Anna Johansson har en kandidatexamen i statsvetenskap och historia från LSE. Hon har bott i London sedan början av gymnasiet, men kommer mest nyligen från Bryssel där hon praktiserat på Svenskt Näringslivs EU-kontor. Tidigare har hon även jobbat som forskningsassistent på Ratio och sommarpraktiserat på den Spanska Ambassaden i Stockholm.

Linn Söderlund har en kandidatexamen från Linnéuniversitetet i internationell samhällskunskap och en master från Göteborgs universitet i statsvetenskap. För närvarande arbetar Linn som politisk rådgivare åt Kristdemokraterna i Europaparlamentet. Under sin tid i parlamentet har Linn arbetat med AFET, utskottet för utrikesfrågor samt SEDE, underutskottet för säkerhet och försvar.

Alfred Ram är nyexaminerad i från politices kandidatprogrammet vid Uppsala universitet. Han har ett stort intresse för geopolitik i allmänhet och frihandel samt relationerna på den internationella arenan i synnerhet. Han avslutade studierna med en praktiktermin på Internationella Handelskammaren (ICC) i Stockholm där han nu arbetar som Policykoordinator. 

Liv Nyström läser sista året på Handelshögskolans kandidatprogram i Business & Economics. Hösten 2021 tillbringade hon på Brown University där hon kombinerade sina ekonomistudier med kurser i public och international affairs. Hennes arbetslivserfarenhet sträcker sig från startup till myndighet och hon har tidigare bott utomlands i Australien, Schweiz och USA.