Vänstern och delar av fredsrörelsen har en blind fläck när det gäller Moskva. Det är ett misstag som upprepas gång på gång, nu senast i Delsbo där Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev idag, fredag, samtalar med Gudrun Schyman på Hudiksvalls fredsdagar, skriver Hans Wallmark (M) och Pål Jonson (M), utrikes- respektive försvarspolitisk talesperson.
Vissa saker verkar inte förändras eller gå ur tiden. Hit hör att vänstern och delar av fredsrörelsen låter sig förblindas av sin motvilja mot USA till den grad att de därmed gör sig till villiga språkrör åt makthavarna i Moskva. Det var sant under det kalla kriget. Och det tycks dessvärre gälla även i dag. Samma misstag begås och ingen verkar ha lärt sig läxan. Nu är det Putins ärenden de går. Det handlar om att sprida desinformation och ytterst, allvarligt nog, skada Sveriges säkerhet. Så var det när Riksdagen behandlade det så kallade värdlandsavtalet som underlättade övningsverksamhet och utbyte med Nato. I år hittade några rabulister på en alternativ övning ungefär samma dagar som Folk och Försvars rikskonferens och med ett snarlikt namn för att störa och förvirra.
Det senaste är att den ryske ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, har bjudits in till Hudiksvalls fredsdagar i Delsbo för att samtala med Gudrun Schyman. En händelse som gett eko långt utanför Hälsingland. Syftet med arrangemanget uppges vara att uppmärksamma konventionen om förbud mot kärnvapen. Som arrangör, enligt inbjudan med logotyper, stod bland andra Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kvinnor för fred.
När lokala media riktade strålkastarljuset på samtalet blev det dock besvärande. Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Hudiksvall tvingades ta avstånd från arrangemanget. MP är ju dessutom en del av regeringsunderlaget, vilket gör det hela än mer kuriöst.
Ordföranden för Vänsterpartiet i Nordanstig Petra Modée, som skulle ha lett samtalet, hävdar att hon inte tackat ja till detta. På hennes Facebooksida framstår dock med all tydlighet att hon både var helt införstådd med sin roll och att hon såg fram emot samtalet med den ryske ambassadören och Schyman.
Historien kan verka dråplig, men den visar på hur naivitet och enögdhet kan bidra till att sprida desinformation och stödja auktoritära länder som Ryssland. Redan under det kalla kriget använde sig Sovjet av fredsrörelsen och partier på vänsterkanten för att plantera kritik mot västliga demokratier och gynna den kommunistiska saken. Det arrangerades demonstrationer och talades om Norden som en kärnvapenfri zon.
De personer som gick Sovjets ärenden på den tiden brukade benämnas ”nyttiga idioter”. Detta går tillbaka till 1930-talet då en rad kända kulturpersonligheter som George Bernard Shaw, André Gide och Arthur Koestler åkte på regisserade resor till Stalins Sovjet och hyllade alla förmenta ”framsteg” de såg där. De två sistnämnda insåg dock sina misstag och tog sedermera starkt och vältaligt avstånd från kommunismen.
I Sverige har kända författare som Jan Myrdal hyllat en rad diktaturer, men även Vänsterpartiet hade täta kontakter med länder som Sovjetunionen, Östtyskland och Nordkorea. Dessa bidrog under det kalla kriget till att sprida kålsuparteorier om att Nato och Warszawapakten var samma andas barn och krigshetsare.
På liknande sätt jämför Vänsterpartiet idag västliga demokratier med det auktoritära Ryssland när de som i valplattformen från 2018 skriver: ”Upprustning och aggressivt militärt övande från Ryssland och Nato ökar spänningarna i vår del av världen” och när de i sitt partiprogram slår fast: ”Vänsterpartiet verkar därför tillsammans med likasinnade i Europa för en upplösning av Nato, för ett i grunden annorlunda alleuropeiskt samarbete än dagens EU och för upprättande av solidariska, fredliga och jämlika relationer inom Europa och mellan Europa och Syd och Öst.”
Det är ingen slump att den ryske ambassadören Tatarintsev väljer att delta i ett arrangemang som hyllar konventionen om förbud mot kärnvapen. Den har ett flertal allvarliga brister som gör att den bara skulle kunna påverka de västländer som i dag har kärnvapen, men inte auktoritära stater som Ryssland, Folkrepubliken Kina och Nordkorea. Ett svenskt undertecknande skulle vidare hota försvarssamarbeten med viktiga partners som USA, Storbritannien och Frankrike.
Ryssland är för övrigt det land som ser till att det stadigvarande finns kärnvapen i vårt närområde med bland annat stridsspetsar i Kaliningrad bara några tiotals mil bort från svenskt vatten i Östersjön. Det är ett land som inte har den minsta vilja eller ambition att underteckna någon konvention, men som på egen hand står för ungefär hälften av världens samlade kapacitet.
Det finns anledning att identifiera försök att undergräva Sveriges säkerhet – även sådana som utger sig för att skapa dialog för fred.
Att samtalet mellan den ryske ambassadören och Gudrun Schyman ska hållas samtidigt som oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömts till ett långt fängelsestraff och när demonstrationer i Ryssland slås ner med våld gör inte saken bättre. Ett folk utsatt för massiv korruption och där människor de senaste veckorna gripits i tusental bidrar inte precis till fred, frihet och säkerhet i vår del av världen.
Två partier som lånat ut sina symboler till ett arrangemang med Rysslands ambassadör har mycket att stå till svars för. Inte bara lokalt utan nationellt.
Hans Wallmark
Utrikespolitisk talesperson (M) och vice ordförande i utrikesutskottet
Pål Jonson
Försvarspolitisk talesperson (M) och ordförande i försvarsutskottet