Den ryska regimens korrupta struktur, Kinas globala roll och Israel-Palestina-konflikten. Det var ämnena på agendan när Utrikesakademin höll digital träff.
Utrikesakademin är Frivärlds årslånga spetsutbildning för framtidens utrikes- och säkerhetspolitiska experter, beslutsfattare och opinionsbildare. Sedan 2015 har utbildningen årligen samlat ett tjugotal lovande namn inom det utrikes- och säkerhetspolitiska området för en kvalificerad utbildning och nätverksmöjligheter.
I fredags träffades årets elever för att lyssna på föredrag och delta i diskussioner vid en ny digital träff. Talarna denna gång var Bill Browder, ledare för Global Magnitsky Justice Campaign, Björn Jerdén, chef över Nationellt Kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet samt Johan Berggren, diplomat och politisk rådgivare.
Ryssland stod i fokus vid dagens första programpunkt när Bill Browder berättade om sina personliga erfarenheter av den ryska regimen. Browder har varit drivande bakom införandet av Magnitskijlagarna, som numera fungerar som ett användbart sanktionsverktyg för både EU och USA när det gäller att hantera korruption och auktoritära staters brott mot mänskliga rättigheter.
Nästa talare var Björn Jerdén som nyligen hamnade i strålkastarljuset efter att ha blivit sanktionerad av Kina. I rollen som chef över det nyinstiftade nationella kunskapscentret om Kina delade han med sig av sin syn på utvecklingen i Kina och landets framtida roll på den globala arenan.
Träffen avslutades med ett anförande av Johan Berggren, aktuell som författare till nysläppta boken Den perfekta konflikten. Under denna programpunkt fick årets elever möjlighet att lära sig mer om Israel-Palestina-konflikten, som under de senaste veckorna återigen blivit högaktuell med anledning av våldsamheterna kring Gaza.
Utbildningsdagen leddes av Katarina Tracz, chef för Frivärld, och Emanuel Örtengren, tillträdande t.f. chef för Frivärld.