Utrikesakademins fjärde träff: Besök i Sveriges försvarspolitiska säkerhetsbälte

Den 26-27 september hölls den fjärde träffen för Utrikesakademin, Frivärlds spetsutbildning för framtidens utrikes- och säkerhetspolitiska ledare. Temat för träffen var svensk försvarsindustri. Resan ägde rum i Karlskoga, en kommun i stråket mellan Örebro och Karlstad som även kallats Sveriges ”försvarspolitiska säkerhetsbälte”. Den centrala delen av resan bestod av besök hos tre nyckelaktörer inom försvarsindustrin i kommunen: vapentillverkaren BAE Systems Bofors, vapen- och ammunitionstestcentret Bofors Test Center (BTC) och ammunitionstillverkaren Nammo.

Under besöket fick akademin möjlighet att lyssna till presentationer av Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo, Henrik Graff-Hedberg, kommunikationsdirektör på BAE Systems samt Stefan Krol, tidigare chef på BTC. Besöket inkluderade även en rundvandring i företagens produktionsanläggningar.

Resan syftade till att ge deltagarna en djupare förståelse för försvarsindustrins betydelse för Sveriges säkerhetspolitik. Under resan redogjorde industrin bland annat för de förändringar de genomgått till följd av det förändrade europeiska och globala säkerhetsläget, de största utmaningarna i den pågående upprustningen av Sveriges försvar samt Sveriges och Europas kapacitet att förse Ukraina med försvarsmateriel.

Frivärld vill tacka samtliga deltagare och talare för två fina dagar i Karlskoga!