Det händer saker på andra sidan jorden också

Australiens premiärminister Tony Abbot (konservativ) har varit i Japan i helgen. Hans huvudnummer var att driva på det frihandelsavtal som under en längre tid har förhandlats mellan de båda länderna.

Artikel i The Guardian här.

Förhandlingarna påbörjades redan 2007, men har gått i stå ett antal gånger. Dels för att Labourregeringen (enligt Abbot) drog benen efter sig, men också för att jordbruksfrågorna varit svåra att hantera. Det förefaller som om jordbruk och mat alltid orsakar de tuffaste låsningarna. Jordbruksintressena är sedan århundraden väl sammanväxta med statsapparaten och och även i mycket urbaniserade samhällen har människor en närmast religiös inställning till jordbruk, lantliv och mat. På det området hyser även de mest rationella personer en sorts oreflekterad nationalism.

Det finns skäl att konstatera att australiensarna oroar sig för att Australien håller på att komma på efterkälken när det gäller handelsavtal.

”The foreign minister, Julie Bishop, said Australia had lost ground to international competitors while Labor “wasted” six years in office. “The United States now has a free-trade agreement with South Korea and was taking much of that competitive beef market away from us, so we have been determined to conclude free-trade agreements with the three economic giants in north Asia: China, Japan, South Korea,” she said.”

Detta är också en påminnelse om att USA har stora marknader på andra sidan Stilla Havet, marknader som för tillfället visar en helt annan dynamik och utvecklingskraft än EU — ett EU som sitter med kvardröjande kriser, stagnation och en allt mer infekterad relation till Ryssland. Det är inte självklart att EU är i den förmånliga position man kanske antar när det gäller att diktera villkoren kring TTIP-avtalet.

 

 


Kategorier: Frihandel