Frihandel i media vecka 5

2018-02-01

Sofia Nerbrand skriver i Västerbottens-kuriren om att EU måste ta ledartröjan när det gäller frihandel:

”Att det finns länder som fortfarande står upp för frihandeln är bra. Välståndsutvecklingen skulle aldrig ha varit så god om olika länder inte utnyttjat sina komparativa fördelar och gjort vad de varit bäst på. Frihandel handlar helt enkelt om effektiv resursanvändning. Sverige var ett av världens fattigaste länder för 150 år sedan och hade inte varit så rikt i dag om vi inte hade kunnat sälja vår skog, bilar och musik utomlands.

Men skyddar inte Donald Trump företag och arbetstillfällen i USA med sin politik? Tvärtom. De flesta som arbetar med solpaneler i USA säljer och monterar dem – de tillverkar dem inte. De nya strafftullarna bedöms därför rentav minska antalet arbetstillfällen för montörer med 23 000.

Att den ekonomiska integrationen minskar över världen är oroande ur ett svenskt perspektiv. Vi är en liten, öppen ekonomi som påverkas av omvärlden. Frihandelsavtalet TTIP hade gynnat oss. Det hade underlättat utbytet mellan Europa och USA genom gemensamma standarder och lägre handelshinder.

Vi skulle också behövt Storbritannien kvar i EU, eftersom svenskar och britter är tydliga frihandlare – till skillnad från till exempel fransmän. I dessa oroliga tider är det viktigt att hålla frihandelns fana högt. Överallt.”

 

2018-02-01

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström intervjuas i Europaportalen. Hon är vet inte riktigt vad Trump är så arg över, men påpekar att EU är beredd till motåtgärder vid ett eventuellt handelskrig:

”Nyligen hotade USA:s president Donald Trump med motåtgärder mot det han kallade EU:s ”mycket, mycket orättvisa” handelspolitik.

USA:s handelsministerium har också sagt att de måste införa tullar på stål med hänvisning till landets säkerhet. Frågan utreds internt inom den amerikanska regeringen och i slutändan är det Donald Trump själv som fattar beslutet.

EU exporterar inga stora mängder stål till USA. 2016 uppgick exporten dit till 4,2 miljoner ton vilket motsvarar ungefär 2,5 procent av EU:s totala produktion. Men frågan är trots det principiellt viktig.

– Det har vi framfört flera gånger, du kan ju inte utesluta EU av säkerhetsskäl. Vi är ju Natopartners, säger Cecilia Malmström.

”Vet inte vad han är arg på”

Cecilia Malmström har inte heller fått klarhet i vad Donald Trump syftade på när han kallat EU:s handelspolitik orättvis trots att hon så sent som förra veckan träffade den amerikanska handelsrepresentanten Robert Lighthizer i Davos.

Malmström misstänker att USA:s handelsunderskott gentemot EU kan vara bakgrunden till Trumps utspel. Liksom de tullar som EU har på amerikanska varor.

– De tycker vi har jättehöga tullar och vi har tullar på en del varor de vill sälja till oss. Men de har ju också en lång radda med jättehöga tullar på andra varor, 40 procent på skor och 35 procent på lastbilar. Så jag vet inte riktigt vad han är arg på, säger Malmström och tillägger att det var just de tullarna som man ville få bort med TTIP.

TTIP skulle bli världens största handelsavtal mellan EU och USA men det förpassades till frysboxen när Trump blev president.

Slutspurt i flera handelsförhandlingar

Medan USA för en mer protektionistisk politik försöker EU dra åt andra hållet och agera förespråkare för global, öppen och fri handel. Malmström säger att hon sett ett ökat intresse från andra länder som vill handla med EU sedan Trump blev vald. Till exempel fick samtalen om ett frihandelsavtal mellan EU och Japan en knuff så att parterna kunde enas om de sista utestående frågorna.

Just nu pågår intensiva förhandlingar med sydamerikanska länderna i Mercosur där man hoppas bli klar de kommande veckorna samt förhandlingar med Mexiko om ett uppdaterat handelsavtal som man hoppas ro i hamn under årets första kvartal.”

 

2018-01-30

Ugandas president Yoweri Kaguta Museveni är enligt NTV övertygad om att Afrikas problem är att kontinenten är allt för fragmentiserad för att få ordentlig ekonomisk tillväxt:

”The Tripartite Free Trade Area is set to commence come March this year.

This is according to the President of Uganda Yoweri Kaguta Museveni who says he believes the free trade will solve the fragmentation problem facing most African countries.

The Tripartite Free Trade Area seeks to create a large single market with free movement of goods and services with the East African Community EAC, Southern African Development Community SADC and Common Market for Eastern and Southern Africa COMESA.

”The key problem for Africa was the fragmentation into 54 small markets,”.Museveni indicated.

The deal which was first signed in Egypt in June, 2015 pending approval by national parliaments has seen Uganda sign the agreement with hope that it will expand trade opportunities.

The agreement will see 27 African countries benefit from the open boundaries of different fellow member states.”

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media