Handelspolitik i EU: Fjellner stoppade Ryssland från EU-samtal med Ukraina

I går, måndag skulle Europaparlamentets utskott för internationell handel ha diskuterat EU:s handelsrelationer med Ukraina.

Av någon anledning hade ryska representanter bjudits in till sammanträdet. Det är helt obegripligt eftersom diskussion gällde det avtal som finns mellan EU och Ukraina. Ryssland är inte med i EU och har heller ingen del i avtalet med mellan EU och Ukraina.

Christofer Fjellner reagerade dock starkt och lyckades stoppa mötet:

”Ryssland har gång på gång försökt sätta käppar i hjulen för Ukrainas handelsrelationer med EU. Sedan frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina trätt ikraft efter årsskiftet har Ryssland straffat Ukraina genom höga tullar. Tyvärr har företrädare för EU på olika sätt visat flathet gentemot de ryska intressena – en flathet som bland annat ledde till att man sköt på datumet för när frihandelsavtalet började gälla, efter att Ryssland fått vara med kring diskussionsbordet.

Men EU-kommissionen har övergett strategin att ge Ryssland en plats vid bordet när man diskuterar handelspolitik med Ukraina. Ryssland har nämligen inte gjort annat än att försöka kasta grus i maskineriet. Gott så, EU ska inte ägna sig åt undfallenhetspolitik gentemot Ryssland och Moskva har faktiskt ingenting med EU:s handelsrelationer med Ukraina att göra.

När jag såg att man bjudit in Ryssland till utskottet hörde jag av mig till utskottets ordförande Berndt Lange och samtliga ledamöter i utskottet för att stoppa Ryssland fråna att delta i samtalen. Jag förklarade att det var fullständigt oacceptabelt att Ryssland bjudits in och att jag inte kan tänka mig att delta i en sådan debatt. Och det ser ut att ha fungerat. Andra ledamöter föll in i min kritik och det blir ingen diskussion om Ukraina med Ryssland idag.”

Den här gången gick det bra. Men det är rätt oroande att det finns de i EU-parlamentet som uppfattar Ryssland som en samtalsparter även när det gäller avtal Ryssland står helt utanför. Att man för samtal med Ryssland om sådant som landet har med att göra är självklart. EU kan inte önsketänka bort Rysslands existens och agerande.

Mer om EU:s frihandelsavtal med Ukraina:

Frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina ljusglimt i mörkret.

 

 


Kategorier: EU