Hur många jobb kostar frihandeln USA?

Rapporter om att handeln med omvärlden, framför allt Kina och Mexiko, gör att jobb försvinner återkommer i amerikanska media.

Här exempelvis redovisas att 2 000 000 jobb har försvunnit i USA mellan 1999 och 2011.

Det är 14 000 jobb i månaden. Inte så många för hela USA. Men framför allt inte mot bakgrunden av att det tillkommer (netto) cirka 200 000 jobb i månaden. Med andra ord är jobbförlusten inom felmarginalen när man mäter tillskotten av jobb. Även om den högre siffran i artikeln, kring 3,5 miljoner jobb försvunna, är korrekt ligger det inom felmarginalen.

Kanske inte så mycket att klaga över?

Ett annat tema för kritiken är att lönerna pressas ner av handeln. Enligt artikeln cirka 1800 dollar.

Medianinkomsten i USA är ungefär 50 000 dollar per hushåll. Drygt 3,5 procent lägre lön på grund av handeln med anda ord. Men då kan man fråga sig, hur mycket dyrare skulle amerikanska produkter vara utan handel med Kina, Mexiko och övriga låglöneländer? Skulle exempelvis Apple vara ett lika stort företag utan sina leverantörer i Kina? De gör ju inte bara produkter för USA-marknaden utan till hela världen.

Som så ofta domineras politiken av småfrågor. Några procent lägre inkomster, knappt mätbart mindre ökning av jobbtillväxten. Och detta utan att ens fundera över hur den amerikanska ekonomin skulle fungera utan billigare produkter och konkurrenskraftiga underleverantörer.

Eller hur de stora amerikanska exportföretagen skulle klara sig utan sina kunder i de ekonomier som växer i rekordfart på grund av amerikanska investeringar och export till USA.

 

 


Taggar: Kina, USA, Jobb
Kategorier: Frihandel