Indien har inte gett upp frihandeln — går vidare med andra avtal

Dagens gästbloggare Henrik Sundbom beskriver bakgrunden till att Indien vände på en femöring och vägrade underteckna det stora WTO-avtalet.

Men det betyder inte att arbetet med frihandel har avstannat i regionen eller att Indien inte är med på några handelsavtal. Tvärt om.

Indien skrev enligt The Economic Times of India i måndags under ett avtal gällande tjänster och investeringar med de andra ASEAN-länderna, det vill säga Brunei, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand, Vietnam och Fillipinerna. Målet är att handeln skall uppgå till 100 miljarder år 2015.

Indien är också del av Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) som består av ASEAN-länderna plus Australien, Kina, Indien, Sydkorea och Nya Zeeland.  De länderna omfattar 20 procent av världshandeln.

Så visst händer det saker på handelsområdet. Det är bra. Vad som är mindre bra är att vi går mot ”spagettiskålen”, ett virrvarr av handelsavtal utan större samordning. Det leder till en del problem. Till exempel att landet A och B har ett handelsavtal, och B och C har ett handelsavtal. Problemet är att varor trots detta kommer att strömma mellan A och C via B, vilket leder till krav på ytterligare gränskontroller. Blanda in ytterligare ett par länder i spagettin och det blir totalt ohanterligt.

Men kanske är det trots allt vägen framåt, när det visar sig svårt eller omöjligt att få till stånd globala avtal. WTO kommer säkert att hitta en ny roll i sammanhanget. Där finns ju trots allt en hel del kunnande när det gäller att sy ihop avtal.

 


Taggar: Indien, ASEAN, RCEP
Kategorier: Frihandel