SvT Agenda mörkade att intervjuad expert också är Mp-politiker

Ibland är det en svår gränsdragningsfråga när det gäller vad man skall blogga om.

Nedanstående handlar möjligen mer om SvT:s politiska agenda och Carl Schlyters oförmåga att se skillnaden mellan att någon är officiell företrädare för en ståndpunkt, jämfört med att en person som är intresseföreträdare i TV tillåts framträda som oberoende expert eller ”vanlig medborgare”.

Men det handlar om TTIP och berör ett tidigare inlägg  på bloggen, nämligen detta om SvT Agendas felaktiga exempel på investerarskydd.

I det programmet intervjuades också en veterinären Jenny Lundström  om antibiotika i djuruppfödning.

Men vad som inte nämndes av SvT är att Lundström är också miljöpartistisk politiker. Hon stod på 14:e plats på MP:s riksdagslista för Uppsala län. Hon är aktiv i Tierps kommun och landstinget i Uppsala. Och hon jobbade som politisk sakkunnig för partiet på Jordbruksdepartementet mellan 2003 och 2006.

Detta kan omöjligen ha varit okänt. Googlar man ”Jenny Lundström” är Mp-politikern den första som kommer upp på sidan med sökresultat.

Detta har som sagt uppmärksammats.

Men det lustigaste är MP-riksdagsmannen Carl Schlyters reaktion. I ett twitter skriver han som svar i en debatt:

”@anderslindberg @niklassvensson Jag hoppas du reagerar likadant när Stockholms Handelskammare uttalar sig om TTIP, de tjänar pengar på ISDS”

Schlyters svar antyder att han antingen gör sig dummare än han är för att kunna ta hem en billig debattpoäng, alternativt är så oförstående inför villkoren för samhällsdebatten att han faktiskt inte ser problemet med att public service för sina tittare bakom ljuset genom att framställa en aktiv Mp-politiker som enbart veterinär.

Det är som om SvT skulle ha intervjuats Maria Rankka utan att nämna att hon är VD för Stockholms Handelskammare.

Detta skulle ju aldrig någonsin hända. Men om det hände  är jag säker på att Carl Schlyter hade sett problemet och — faktiskt — blivit rasande.

 

 


Kategorier: TTIP