Tysk GMO-fobi kan splittra EU

Tyskar har en underligt splittrad syn på miljöfrågor, vetenskap och rationalitet.

Träffade en gång i Visby en representant för Tyska Vattenfall som förundrades över SKB:s M/S Sigyn. Skeppet, avsett för transport av utbränt kärnbränsle låg i Visby hamn under politikerveckan.  På Sigyn kunde man få kaffe och kanelbulle, sitta i svalkan, låna wifi och titta på utställningen om hur SKB skulle förvara det utbrända kärnbränslet på ett säkert sätt. Jag tror inte de hade bollhav, men allt var synnerligen familjevänligt.

Mannes sade att hemma i Tyskland hade detta varit omöjligt. Där hade resultatet blivit attentat och kravaller med dödsoffer om man hade försökt något liknande.

Det förefaller som om tyskarna har ett behov av en mental asyl från en kultur präglad av extrem ordning, rationalitet och civilisation. Där finns inte bara kärnkraftsfobi utan utan även GMO-fobi. Och det som i Sverige huvudsakligen är en folihattsangelägenhet går i Tyskland ända upp på regeringsnivå.

Enligt WSJ har regeringen i Berlin signalerat att man eventuellt tänker förbjuda GMO-grödor trots att EU:s vetenskapliga rådgivare har förklarat dem säkra och att EU planerar att släppa på sina hårda restriktioner.

Detta kommer bli ytterligare ett problem för TTIP-förhandlingarna. USA (och större delen av övriga världen) tillåter GMO. Ett lappverk av olika regler inom EU är definitivt ett internt handelshinder för den viktiga jordbrukssektorn.

 

 

 

 


Taggar: Tyskland, GMO
Kategorier: Frihandel, TTIP