I Lahore, Pakistan, köper hälften av familjerna i extrem fattigdom skolgång från privata aktörer, trots att de har tillgång till offentliga skolor som är gratis. I Indien ser det likadant ut, och i stora delar av Afrika pågår en boom inom den privata utbildningssektorn. Den främsta anledningen till att fattiga familjer aktivt engagerar sig i sina barns skolgång uppges vara låg kvalitet i de statliga skolorna.
19 och 20 november föreläser Pauline Dixon i Uppsala och Stockholm om hur entreprenörer axlar ansvaret för de fattigas skolgång när offentliga satsningar inte räcker till.
Pauline Dixon är forskningschef för EG West Centre vid universitetet i Newcastle och betraktas tillsammans med sin kollega James Tooley som världsledande inom området privata skolors roll i utvecklingsländer. Hon har ägnat sig åt ämne i över tio års tid och gjort omfattande fältstudier i framför allt Indien och i flera afrikanska länder. Dixon har bland annat publicerat boken International Aid And Private Schools For The Poor – Smiles, Miracles and Markets (2013).
Pauline Dixons forskning vänder uppochned på invanda föreställningar om hur valfrihet inom välfärden fungerar och hur biståndspolitiken bör prioritera i val av samarbetspartners och kvalitetskriterier.
Pauline Dixon föreläser i Uppsala 19 november och Stockholm, 20 november. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om och anmäla dig till de respektive föreläsningarna.
Tisdag 19 november, kl 12-13 i Uppsala