Frivärld sörjer Mats Johansson

Mats Johansson, Frivärlds grundare,ordförande och rektor för Utrikesakademin, har hastigt avlidit under midsommarhelgen.

– Sverige har förlorat en sann frihetskämpe. Vi sörjer en eldsjäl, mentor och vän som arbetade för det bästa in i det sista. Våra tankar går  till Mats familj i denna svåra tid, säger Katarina Tracz, chef för Frivärld.

Läs gärna Tove Lifvedahls minnesord i Svenska Dagbladet.

Lyssna på Mats sommarprogram från 1997 i Sommar i P1 här.

Mats Johansson (1951-2017) var Frivärlds grundare och ordförande. Mats grundade Frivärld 2011 och var sedan 2014 rektor för Utrikesakademin. Han var tidigare bland annat riksdagsledamot (M) i utrikesutskottet 2006-2014, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet och vd för tankesmedjan Timbro. 2011-2013 var han rapportör för mediefrihet i Europarådets parlamentariska församling. Hans senaste bok Kalla kriget 2.1 – Onda imperiets återkomst finns att beställa här. Mats Johansson var kolumnist i Svenska Dagbladet och redaktör för dess ledarblogg Säkerhetsrådet. På hans hemsida finns närmare tusen artiklar, skrifter och andra framträdanden i ett bloggarkiv sedan 2005.