Frivärld välkomnar Minna Ålander som non-resident senior fellow

Frivärld har utsett Minna Ålander, forskare vid FIIA i Helsingfors, till non-resident senior fellow för Frivärld. Med start i höst kommer Minna Ålander att arbeta med projekt relaterat till hybridkrigföring och säkerhetspolitik i norra Europa.

– Minna Ålander har en unik kompetens inom områden som hybridkrigföring och desinformation, kunskaper och expertis som är av avgörande betydelse för att fria samhällen ska kunna möta hoten mot demokratiska nationer. Frivärld vill vara en ledande aktör i det arbetet och vi välkomnar Minna Ålander att bli en del i det, säger Gunnar Hökmark, ordförande Frivärld.

Minna Ålander är idag verksam bland annat som forskare vid FIIA, Utrikespolitiska institutet i Finland och som non-resident fellow vid CEPA, Center for European Policy Analysis i Washington, D.C.

– Efter flera år av framgångsrikt samarbete med Frivärld, särskilt den senaste Hybridrapporten, är det av stor glädje att kunna bli en officiell del av Frivärld-teamet. Idag står vår region inför stora utmaningar, både hybrida och konventionella. Tillsammans med Frivärld ser jag fram emot att bidra till att främja banden mellan Finland och Sverige, och i den bredare nordisk-baltiska regionen, säger Minna Ålander.

– Vi ser fram emot att utöka vår närmaste krets med Minna Ålander som non-resident senior fellow som tillför expertis och djup i vår säkerhetspolitiska analys och arbete. I denna tid när Sverige och Finland står inför samma slags hot och båda länderna även är nya som medlemmar i försvarsalliansen NATO är det av särskild vikt att ännu tydligare kunna kroka arm i policy och analys över de nordiska gränserna, säger Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld.

Minna Ålander har tillsammans med Patrik Oksanen, resident senior fellow Frivärld, skrivit rapporten Tracking the Russian Hybrid Warfare –  Cases from Nordic-Baltic Countries