Frukostseminarium och poddinspelning om demokratisk resiliens och auktoritär påverkan

Under det senaste decenniet har tredjeländers inflytande inom EU:s strategiska industrier, sektorer och kritisk infrastruktur ökat markant. Det internationella forskarsamhället brottas idag med att balansera dels den akademiska friheten och dels den nationella säkerheten. För att diskutera detta arrangerade Frivärld i samarbete med Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) och den amerikanska ambassaden i Stockholm igår frukostseminariet ”Building Democratic Resilience: Protecting Institutions from Authoritarian Influence”. Seminariet fokuserade på främmande makters, framför allt Kinas, skadliga påverkan inom forskning, akademi, politik och näringsliv.

Seminariet samlade nordamerikanska och svenska experter och yrkesverksamma inom ovan nämnda områden. Frivärld hade också nöjet att välkomna tre framstående talare med omfattande erfarenhet inom ämnet:

Glenn Tiffert, Distinguished Research fellow, Hoover Institution, Stanford University.

Niklas Swanström, chef ISDP.

Gunnar Hökmark, ordförande Frivärld.

Efter seminariet spelade Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld, in ett podcastavsnitt på temat tillsammans med Glenn Tiffert. Avsnittet kommer att gå att lyssna på i närtid här. Notera att avsnittet är inspelat på engelska.