Det kinesiska kommunistpartiet har slagit in på en långsiktig global strategi att kväsa yttrandefriheten. Runt om i väst attackeras debattörer och kritiker av regimen med syftet att tvingas till tystnad. Det handlar om att trycka tillbaka de röster som står upp för mänskliga rättigheter i områden kontrollerade av Kina, röster vilka ses som ett hot mot kommunistpartiets maktinnehav och strävanden.
Den kinesiska ambassaden i Stockholm har varit påfallande aktiv i sina attacker mot svenska debattörer. Det känsligaste ämnet för Kinas ambassad är mänskliga rättigheter, i kombination med vad som händer i Hongkong, Xinjiang och Tibet. Den överlägset mest attackerade personen är den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.
Detta är några av slutsatserna i den nya rapporten ”Kinas attacker för att tysta kritiker” Frivärld. Rapportförfattaren Patrik Oksanen analyserar den kinesiska ambassaden i Stockholms attacker mot det offentliga samtalet i Sverige. Rapporten tar upp vad som om föranleder attackerna samt hur de kombineras med andra påverkansmetoder från kinesiskt håll.
Läs hela rapporten här.
Läs DN debatt om rapporten här.
Se det digitala rapportseminariet här. De medverkande var Patrik Oksanen, senior fellow på Frivärld, Jojje Olsson, journalist på inbeijing.se, Frivärlds ordförande Gunnar Hökmark och chef Katarina Tracz.
Patrik Oksanen är senior fellow hos Frivärld. Patrik har en lång erfarenhet som prisbelönt journalist och har arbetat som politisk redaktör, programledare, reporter, projektledare och nyhetschef på SVT samt TV4. Patrik har varit EU-korrespondent i Bryssel för SVT och politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, där han gjorde hela Hälsingland till Sveriges mest engagerande ledarredaktion inom försvar och säkerhetspolitik enligt Idagora 2016, 2017 och 2018. Utöver det har Patrik författat boken Skarpa skärvor, som beskriver hur informationskrig hotar det öppna samhället och drivit podcasten Podd72, som bland annat fokuserar på säkerhetspolitik och informationskrig. Patrik har även blivit utsedd årets ledarskribent 2017 och årets journalist 2018 av Dagens Media.