PANELSAMTAL: Gripandet av Navalnyj: “Kreml är beredd att betala ett väldigt högt pris”

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj gjorde en dramatisk återkomst till Moskva i söndags, efter att ha blivit förgiftad med nervgiftet Novitjok under en flygresa i augusti i fjol. Vid ankomst blev Putinkritikern omedelbart gripen av polis – och gripandet fördöms av flera västerländska ledare. Vad innebär gripandet för relationen mellan väst och Ryssland? Och vad betyder detta för den demokratiska utvecklingen i Ryssland?

För att diskutera de senaste händelserna arrangerade Frivärld ett panelsamtal med gästerna Bill Browder, ordförande för The Global Magnitsky Campaign, och Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI.

– Detta kommer att driva Ryssland in i armarna på Kina, säger Carolina Vendil Pallin.

För fem månader sedan insjuknade den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hastigt under en flygresa i Sibirien. Senare har det bekräftats att Navalny blivit förgiftad med nervgiftet Novitjok – och enligt flera rapporter ligger Putin-regimen bakom attacken som nästan tog hans liv.

– Förgiftningen var en desperat handling, och inte en självsäker handling. De avsåg att döda honom och alla bevis som har lagts fram sedan dess bevisar detta. Men som så många andra saker den ryska regimen gör, så gör de det på ett dåligt och inkompetent sätt, säger Bill Browder, ordförande för The Global Magnitsky Campaign, i Frivärlds panelsamtal.

Aleksej Navalnyj fördes senare till ett sjukhus i Berlin för behandling. I söndags valde han att återvända till Ryssland, trots den uppenbara risken för att bli gripen och faran för sitt liv.

– Vilken rationell person som helst hade stannat i säkerhet. Men Aleksej Navalnyj är inte rationell, utan en sann ledare och en sann hjälte. En generationsfigur, som Nelson Mandela. Han gjorde något som Putin aldrig hade förväntat sig. Han var inte rädd för förgiftning, och var heller inte rädd för att bli gripen och återvände till Moskva, säger Bill Browder, som tidigare arbetade nära den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij, som 2009 mördades i samma fängelse som Navalny nu sitter fängslad i.

Navalnyjs återkomst har satt president Vladimir Putin i en ”hemsk situation”, menar Bill Browder.

– Putin har målat in sig i ett hörn. Han kan inte framstå som svag, för gör han det så kommer alla att ge sig på honom. Ryssland är som en fängelsegård, minsta tecken på svagheten betyder slutet. Samtidigt har han skapat en situation där det ryska folket, framför allt yngre människor, kommer att protestera. Dessutom kommer väst se till att han får betala ett pris detta.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, beskriver hur gripandet är ett tecken på Navalnyjs växande betydelse i rysk politik.

– Det faktum att Kreml verkar vara beredda att betala ett högt pris, när det gäller landets relationer till omvärlden, tyder på att regimen ser Navalnyj som ett hot.

Flera västerländska ledare har fördömt gripandet och krävt att regimen släpper Aleksej Navalnyj – men hur långt är man beredd att gå i sina fördömande? Och vad innebär gripandet för relationen mellan väst och Ryssland?

– På den internationella arenan så tror jag inte att Navalnyjs gripande gör situationen särskilt mycket svårare för Ryssland än vad den redan är. Relationen nådde en bottennivå redan i augusti-september, och jag tror att det är väldigt lite som kan förändra den situationen.

– Jag tror att detta kommer att driva Ryssland in i armarna på Kina, säger Carolina Vendil Pallin.

Bill Browder föreslår att väst bör reagera med nya sanktioner riktade mot ”oligarkerna som finansierar och håller Putin vid makten”. Utöver detta bör man även överväga att stoppa Nord Stream 2-projektet, menar han.

– Man bör göra något som straffar Putin, inte Ryssland.

På lördag planeras flera demonstrationer att hållas i Ryssland med anledning av gripandet. Omfattningen av dessa tror Bill Browder kommer att påverka vilka konsekvenser gripandet kommer att få framöver.

– Det var stora demonstrationer när Boris Nemtsov mördades. Vi vet inte hur stora demonstrationerna kommer att bli på lördag, men jag har en känsla av att Navalnyjs stöd är ännu större.

Se hela panelsamtalet på Frivärlds Youtube-kanal.

Deltagare:

Bill Browder, Head of the Global Magnitsky Campaign.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI.

Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.

Katarina Tracz, chef för Frivärld.