Omvärldens blickar har riktats mot den upptrappade situationen i Mellanöstern, där nedskjutningen av det ukrainska Boeing 737-planet ledde till 176 civila människors död. Irans överbefälhavare har tagit på sig ansvaret för attacken, men som å andra sidan hävdar att det hela var ett misstag orsakat av den mänskliga faktorn. I samband med erkännandet har det inhemska missnöjet ökat mot regimen. Ayatolla Khamenei krävs nu på sin avgång av de hundratals demonstrerande aktivisterna utanför Amir Kabir-universitetet i Teheran.
Vad kommer ske härnäst i den upptrappade konflikten och hur kommer den iranska regimen agera mot sin befolkning och omvärlden? Vilka möjligheter respektive risker finns det till politisk reformation inom den iranska staten i ljuset av den senaste tidens oroligheter?
För att diskutera dessa frågor arrangerade Frivärld en extrainkallad förmiddagsfika torsdagen den 16 januari. Saeid Esmaeilzadeh och Mouna Esmaeilzadeh deltog i panelen. Samtalet modererades av Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.
Saeid Esmaeilzadeh är entreprenör och docent i organisk kemi vid Stockholms Universitet. Saeid är medgrundare av Serendipity Group, samt sitter som ledamot i Sveriges referensgrupp för entreprenörer. 2011 tilldelades han priset ”Månadens Stockholmare” för att han bland annat vid tillfället var den yngsta professorn i Sverige. Saeid föddes i Teheran och flydde till Sverige vid åtta års ålder tillsammans med sina föräldrar och yngre systern Mouna Esmaeilzadeh.
Mouna Esmaeilzadeh är läkare, neuroforskare och entreprenör, såväl som en återkommande vetenskaps- och teknikexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Mouna har även en masterexamen i filosofi från Stockholms universitet. 2013 tilldelades hon priset ”Månadens entreprenör” av Founders Alliance för startandet av det medicinska bolaget SciLife Clinic. 2018 gjorde hon en uppmärksammad debut som sommarpratare i P1, där hon bland annat berättade om den dramatiska flykten från hemlandet Iran.