Det ser allt mörkare ut för historiken Jurij Dmitrijev som är utsatt för ett justitiemord i Ryssland för sitt arbete med att dokumentera Stalins offer. En historieskrivning som inte längre har någon plats i Putins Ryssland. Författaren och journalisten Kaa Eneberg rapporterar om att Högsta Domstolen nu avslagit prövning.
Rysslands högsta rättsinstans har i veckan avslagit en begäran om ny behandling av åtalet mot den ryskkarelske historikern och forskaren Jurij Dmitrijev.
Det innebär att domen på 13 års straffläger står fast och skall avtjänas i en straffkoloni. Den 65-årige forskaren döms härmed, efter en fem år lång trasslig process, för sexuella övergrepp på sin nu 12-åriga adoptivdotter.
Flickan, Natalja, togs undernärd och övergiven från ett barnhem där hon lämnats som tvååring. Dmitrijev och hans hustru genomgick en rad statliga kontroller innan adoptionen godkändes av myndigheterna.
Adoptionen kontrollerades i varje steg av en medicinsk myndighet som noggrant inhämtade data om flickans utveckling. Dessa uppgifter om flickans fysiska utveckling som krävdes av myndigheterna har i rättsprocessen förvanskats till att kallas övergrepp.
Den ursprungliga domen mot Dmitrijev gällde olaga vapeninnehav och inte adoptivdottern. Den lydde på 3,5 års fängelse men ändrades efter överklagande till 13 års straffarbete av en nytillsatt domare.
Rättsprocessen mot Dmitrijev betraktas som en ren skenrättegång för att dölja Stalins terror på 1930-talet och städa i historieböckerna. Den påstådda kränkningen av barnet fanns inte alls med i åtalet från början.
Dmitrijev har i 30 år tillsammans med ett stort antal frivilliga bl.a. studenter grävt fram tusentals gravar i det ryskkarelska gränslandet Karelen mot Finland.
Där, i dessa glesbygder, sköts och begravdes nybyggare från ett femtiotal länder som i depressionens 1930-tal sökt sig till det unga Ryssland för att bygga en framtid. Många dödsoffer kom från Finland och gruvfälten i svenska malmfälten.
Domslutet i veckan kom som en överraskning. Processen anses ha kantats av olika egendomligheter. Bl.a. kunde inte Dmitrijevs egen advokat närvara i rättssalen med endast någon dag kvar på en karantän han tvingats till på grund av koronan. Några dagars uppskov kunde inte beviljas.
Många internationella organisationer med koppling till olika människorättsorgan i bl.a. USA, Bryssel och London har engagerat sig i Dmitrijevs fall och krävt hans frigivande, hittills förgäves.
Kaa Eneberg
Författare och journalist.