Rapportlansering: Underrättelsehotet mot Sverige

Den 17 september genomförde Frivärld en rapportlansering där Stefan Kristiansson, tidigare chef militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, presenterade sin rapport, Underrättelsehotet mot Sverige. Detta uppföljdes av reflektioner från Patrik Oksanen, politisk redaktör MittMedia och författare, och Gazmend Huskaj, doktorand i cyberoperationer vid Försvarshögskolan och tidigare underrättelsechef i cyberfrågor.

I den unika rapporten Underrättelsehotet mot Sverige analyserar Stefan Kristiansson, den ökade hotbilden mot Sverige, vilka de främsta aktörerna är, hur de agerar, och vad vi kan göra för att skydda oss mot detta allt mer omfattande hot.

Lanseringen livesändes på SVT och finns att se här (start 3:03:50).

Rapporten finns att läsa här.

Generalmajor Stefan Kristiansson är seniorrådgivare för IBM och var chef för militära underrättelse och säkerhetstjänsten (MUST) mellan 2007-12 och dess ställföreträdande chef 2004-07. Han har tidigare bland annat arbetat som Militärrådgivare vid Utrikesdepartementet, vid Ministerkansliet samt enheterna för Europeisk säkerhetspolitik respektive Global Säkerhet.

 

 

Patrik Oksanen är ledarskribent i MittMedia med inriktning på Säkerhetspolitik och försvar, och till vardags politisk redaktör Hudiksvalls Tidning/HelaHälsingland. Tidigare Nyhetschef TV4Nyheterna Uppsala och EU-korrespondent SVT. Utsedd till Årets ledarskribent 2017 av Dagens Opinion och årets journalist 2018 av Dagens Media. 2018 släppte han boken Skarpa skärvor – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället.

 

Gazmend Huskaj är för närvarande försvarsmaktsdoktorand i cyberoperationer vid Försvarshögskolan, knuten till Försvarssystem och Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS), samt Högskolan i Skövde. Han var tidigare underrättelsechef vid Försvarsmakten i cyberrelaterade frågor. Tidigare var han chef för FN:s underrättelseenhet i ett insatsområde i flera år, och har även deltagit i tre insatsområden med Försvarsmakten.