Boklansering: Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön

I mer än två decennier har Östersjöområdet varit känt som en mönsterregion. Välfungerande ekonomier, ett innovationsrikt klimat med framförallt fred och stabilitet har varit kännetecken för regionen i dess helhet.

Så kom våren 2014. I sviterna av Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina gick Östersjöregionen från att vara skolboksexemplet över fred och framgång till att associeras med militär upptrappning och ökad oro. I dag kretsar diskussionen om europeisk och amerikansk säkerhet till stor del kring hur Norden och Baltikum kan försvaras.

Hur gick Östersjön från att vara ”Fredens hav” till att hamna överst på den transatlantiska säkerhetsagendan? Vilken dynamik ligger bakom det försämrade säkerhetsläget och hur kan länderna i regionen, USA och Nato agera för att situationen ska förbättras? Detta är några av frågorna som Katarina Tracz behandlar i sin nya bok.

Välkomna till lansering av boken Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön av Katarina Tracz hos Frivärld den 10 juni. 

Medverkande: Katarina Tracz, chef för Frivärld, Karlis Neretnieks, generalmajor och ledamot i Kungl Krigsvetenskapsakademien och Charly Salonius Pasternak, Senior Research Fellow i Global Security vid Utrikespolitiska institutet i Finland. Samtalet leds av Emelie Roos, fellow hos Frivärld.

Frågor besvaras av Nicole Clifford, nicole@frivarld.se, 072 512 63 44.

Seminariet kommer att livesändas här.

Välkomna!

KTKatarina Tracz

Chef för Frivärld och författare till Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön. Hon är också verksam som International Research Fellow vid the McCain Institute for International Leadership i Washington, D.C.

 

 

 

cid_2B23015D-9C2C-48CE-BD75-F912DB99D816lan Karlis Neretnieks

Generalmajor och ledamot av presidiet i Krigsvetenskapsakademien. Styrelseledamot i Svenska Atlantkommittén och har tidigare suttit i styrelsen för FOI. Under sin tid i Försvarsmakten var han bland annat chef för Försvarshögskolan och chef för Gotlands regimente.

 

 

 

 

salonius_pasternakCharly Salonius Pasternak

Senior Fellow hos Utrikespolitiska institutet i Finland sedan 2005. Hans forskningsområde omfattar finsk utrikes- och säkerhetspolitik samt USA:s inrikes- och utrikespolitik. Han har en pol mag från Helsingfors universitet och en kandidatexamen från Wesleyan University i Connecticut, USA.

 

 

 

emelieEmelie Roos är tillträdande fellow hos Frivärld. Hon är Fulbright stipendiat och masterstudent vid Georgetown University i Washington, D.C. Hon har tidigare arbetat som utrikeshandläggare på Moderaternas riksdagskansli och som Research Assistant vid OSCE i Wien.

Datum och tid:
Den 10 juni 2015 12.00 – 13.30
Plats:
Anmälan sker via formuläret nedan senast måndagen den 8 juni.
Evenemanget har redan ägt rum