Extrainkallad expertfika: Om oroligheterna i Iran

Omvärldens blickar har riktats mot den upptrappade situationen i Mellanöstern, där nedskjutningen av det ukrainska Boeing 737-planet ledde till 176 civila människors död. Irans överbefälhavare har tagit på sig ansvaret för attacken, men som å andra sidan hävdar att det hela var ett misstag orsakat av den mänskliga faktorn. I samband med erkännandet har det inhemska missnöjet ökat mot regimen. Ayatolla Khamenei krävs nu på sin avgång av de hundratals demonstrerande aktivisterna utanför Amir Kabir-universitetet i Teheran.

Vad kommer ske härnäst i den upptrappade konflikten och hur kommer den iranska regimen agera mot sin befolkning och omvärlden? Vilka möjligheter respektive risker finns det till politisk reformation inom den iranska staten i ljuset av den senaste tidens oroligheter?

För att diskutera dessa frågor arrangerar Frivärld en extrainkallad förmiddagsfika torsdag, 16 januari. Deltar gör Saeid Esmaeilzadeh och Mouna Esmaeilzadeh. Samtalet kommer att modereras av Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld.

TID: Torsdag 16 januari, 10:30 – 11:30 (kaffe från 10:15).

PLATS: Frivärld, 2tr, Kungsgatan 60, Stockholm.

ANMÄLAN: Obligatorisk föranmälan sker via formulär på Frivärlds hemsida.

Vänligen notera att inbjudan är personlig.

Saeid Esmaeilzadeh är entreprenör och docent i organisk kemi vid Stockholms Universitet. Saeid är medgrundare av Serendipity Group, samt sitter som ledamot i Sveriges referensgrupp för entreprenörer. 2011 tilldelades han priset ”Månadens Stockholmare” för att han bland annat vid tillfället var den yngsta professorn i Sverige. Saeid föddes i Teheran och flydde till Sverige vid åtta års ålder tillsammans med sina föräldrar och yngre systern Mouna Esmaeilzadeh.

Mouna Esmaeilzadeh är läkare, neuroforskare och entreprenör, såväl som en återkommande vetenskaps- och teknikexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Mouna har även en masterexamen i filosofi från Stockholms universitet. 2013 tilldelades hon priset ”Månadens entreprenör” av Founders Alliance för startandet av det medicinska bolaget SciLife Clinic. 2018 gjorde hon en uppmärksammad debut som sommarpratare i P1, där hon bland annat berättade om den dramatiska flykten från hemlandet Iran.

Datum och tid:
Den 16 januari 2020 10.30 – 11.30
Plats:
Evenemanget har redan ägt rum