Lunchseminarium: Demokratier i väst utmanas av ett mer aggressivt Kina – så kan Sverige agera

Kina har gått från att vara en sparringpartner för väst att tävla tillsammans med till en framträdande hotaktör som äventyrar balansen och säkerheten i fria samhällen runtom i världen.

Hur demokratiska länder bäst hanterar denna situation är det få som säger sig veta i dagsläget. I en svensk kontext finns flera komplicerande omständigheter att ta hänsyn till, såsom långvariga handelsrelationer, utbrett kinesiskt ägande och utvecklade forskningssamarbeten inom en rad områden som medicin, industri samt nya teknologier.

Att Kina har varit en skicklig partner för väst och Sverige att luta sig mot gör att vi nu befinner oss i en sårbar sits. Sverige har på senare år ökat sin kunskap på området och satsat på att bygga upp institutioner som samlar expertis på området och även formulerat en egen Kinastrategi. Samtidigt så har utbytet med Kina inte minskat, en del ekonomiska flöden har tvärtom ökat under de senaste åren.

I policy briefen China’s Path: Where Does the Challenge to Western Liberal Democracies Lie and How to Approach it? föreslår forskaren och Kinaexperten Fil. Dr Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova, tre åtgärder för att stärka demokratiska länders, såsom Sveriges, beredskap i mötet med Kina.

Fil. Dr Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova är till vardags forskningsledare för Kinastudier vid Riga Stradins Universitet i Riga samt chef för Asien programmet vid Lettlands utrikespolitiska institut. Deltar gör även Karl Lallerstedt, förste analytiker FOI, Patrik Oksanen, senior fellow Frivärld. Samtalet modereras av Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld.

Rapporten presenteras vid ett lunchseminarium på Frivärld. Seminariet hålls huvudsakligen på engelska.

När: 4/9 kl 11:30 – 12:30, lättare lunch serveras kl 11:00

Var: Kungsgatan 60, 111 22 Stockholm

Anmälan sker via mail till info@frivarld.se senast den 1 september.

Datum och tid:
Den 4 september 2023 11.30 – 12.30
Plats:
Evenemanget har redan ägt rum