Lunchseminarium: Svenskarnas syn på Ryssland som stormakt

2014 genomförde Novus en undersökning som visade att 53 procent av svenskarna var rädda för Ryssland som stormakt. Det var efter den olagliga annekteringen av Krim och att Ryssland gått in i Östra Ukraina. Ett krig som sex år senare fortfarande pågår.

Sedan 2014 har mycket hänt. Ryssland har sjösatt en informationsoffensiv mot västvärlden som saknar motstycke i modern historia och fortsatt att agera aggressivt i sitt närområde och runtom i Europa. Samtidigt har svenska myndigheter talat klartext som aldrig tidigare: Säkerhetspolisen och MUST säger öppet att Sverige befinner sig i en gråzon mellan krig och fred och pekar ut Ryssland som den främsta aktören.

Nu presenterar Novus signifikanta förändringar i opinionen som visar att den officiella kommunikationen från svenska myndigheter och organ ej tycks ha haft någon effekt på befolkningens medvetenhet: Oron för Rysslands agerande minskar samtidigt som rädslan delvis omdirigerats mot Sveriges viktigaste allierade – USA. Välkommen till ett lunchsamtal om det pågående informationskriget och dess effekter.

Medverkande: Torbjörn Sjöström, vd Novus, Carolina Vendil Pallin, Rysslandsanalytiker vid FOI samt Patrik Oksanen, senior fellow Frivärld. Samtalet modereras av Katarina Tracz, chef för Frivärld.

TID: Fredagen den 14 februari kl 12:00 -13.00. Lättare lunch serveras från 11:30

PLATS: Frivärlds lokaler på Kungsgatan 60 i Stockholm.

ANMÄLAN: Obligatorisk föranmälan via formulär på Frivärlds hemsida.

Läs Novus opinionsundersökning här.

Läs Patrik Oksanens krönika samma tema i Expressen Kultur.

Presentationer:

 

Torbjörn Sjöström är VD för undersökningsföretaget Novus sedan 2011. I den rollen är han utnämnd till bl.a. Sveriges bästa kommunikationskonsult och Europas bästa VD inom undersökningsbranschen.

 

 

Carolina Vendil Pallin är Rysslandsexpert och forskningsledare på FOI samt ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Vendil Pallins forskning berör Rysslands inrikespolitik och säkerhetspolitiska beslutsfattande.

 

 

Patrik Oksanen är senior fellow på Frivärld. Oksanen har skrivit boken Skarpa Skärvor (2018) om hur informationskrig hotar det öppna samhället.

Datum och tid:
Den 14 februari 2020 12.00 – 13.00
Plats:
Evenemanget är kostnadsfritt, men föranmälan är obligatorisk. Vid utebliven närvaro faktureras 100 kronor i avgift.
Evenemanget har redan ägt rum