Rapportlansering: Underrättelsehotet mot Sverige

Spioneri och underrättelseinhämtning har länge existerat mellan stater, men i takt med försämrade säkerhetspolitiska förutsättningar har den olovliga informationsinhämtningen ökat. I takt med detta har den även breddats, för att drabba bredare delar i samhället. SÄPO fastslår att underrättelseinhämtningen ökat kraftigt de senaste åren, och att aktörerna har blivit djärvare. Flera stater som är involverade, och målen går bortom de militära.

Hur ser då hotbilden ut mot Sverige idag? Vilka är de främsta aktörerna, och hur agerar de? Vad kan vi göra för att skydda oss mot det ökade och allt mer omfattande hotet?

För att diskutera dessa och andra frågor välkomnade Frivärld den 17 september till en rapportlansering av Underrättelsehotet mot Sverige, skriven av av Generalmajor (ret) Stefan Kristiansson, tidigare chef Militära Underrättelse och Säkerhetstjänsten (MUST). Medverkade vid lanseringen gjorde även Patrik Oksanen, politisk redaktör MittMedia och författare, och Gazmend Huskaj, doktorand i cyberoperationer vid Försvarshögskolan och tidigare underrättelsechef i cyberfrågor. Lanseringen modererades av Frivärlds chef Oscar Jonsson.

Generalmajor Stefan Kristiansson är seniorrådgivare för IBM och var chef för militära underrättelse och säkerhetstjänsten (MUST) mellan 2007-12 och dess ställföreträdande chef 2004-07. Han har tidigare bland annat arbetat som Militärrådgivare vid Utrikesdepartementet, vid Ministerkansliet samt enheterna för Europeisk säkerhetspolitik respektive Global Säkerhet.

 

 

Patrik Oksanen är ledarskribent i MittMedia med inriktning på Säkerhetspolitik och försvar, och till vardags politisk redaktör Hudiksvalls Tidning/HelaHälsingland. Tidigare Nyhetschef TV4Nyheterna Uppsala och EU-korrespondent SVT. Utsedd till Årets ledarskribent 2017 av Dagens Opinion och årets journalist 2018 av Dagens Media. 2018 släppte han boken Skarpa skärvor – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället.

 

Gazmend Huskaj är för närvarande försvarsmaktsdoktorand i cyberoperationer vid Försvarshögskolan, knuten till Försvarssystem och Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS), samt Högskolan i Skövde. Han var tidigare underrättelsechef vid Försvarsmakten i cyberrelaterade frågor. Tidigare var han chef för FN:s underrättelseenhet i ett insatsområde i flera år, och har även deltagit i tre insatsområden med Försvarsmakten.

Datum och tid:
Den 17 september 2019 12.00 – 13.00
Plats:
Vänligen ange eventuell allergi/specialkost under "Meddelande".

Notera att anmälan är bindande, och vid utebliven avanmälan debiteras 100 SEK.
Evenemanget har redan ägt rum