Rapportlansering: Islam – ett hinder för frihet i Guds namn?

Islam har en stark politisk närvaro i fattiga och ofria länder. Detta leder många gånger till uppfattningen att islam är ett hinder för utveckling. Att islam per se är oförenlig med frihet är en vanlig hållning i debatten om religion och demokrati.

I rapporten Islam – ett hinder för frihet i Guds namn? ställer Eli Göndör frågan om det är religionen islam eller politiska system som inskränker människors frihet. Rapporten lyfter fram olika aspekter och företeelser inom islam i syfte att ifrågasätta uppfattningen om att islam innebär ett problem.

– Genom rapporten visar jag att det bland annat är bristen på fungerande institutioner, inte islam som religion, som hindrar frihetsutvecklingen i många muslimska länder, säger Eli Göndör.

Under rapportlanseringen deltog Mohammad Fazleshemi och Lena Andersson. Samtalet leddes av Katarina Tracz.

EliEli Göndör är doktor i religionshistoria med inriktning på islam och Mellanöstern. Han har nyligen kommit ut med boken Jag har mina känslor och mitt förstånd-muslimska kvinnor i Israel och är redaktör för den nyutkomna antologin Religionen i demokratin – Ett politiskt dilemmas återkomst.

 

 

 

Lena_AnderssonLena Andersson är skönlitterär författare och kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida. Senaste boken var Förnuft och högmod som kom 2011.

 

 

 

 

8931_mohammad.igMohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Hans forskningsområde är muslimsk idéhistoria. Fazlhashemi är aktuell med boken Den arabiska våren: folkets uppror i Mellanöstern och Nordafrika.

 

 

 

 

 

 

Datum och tid:
Den 3 juni 2013 17.30 – 19.00
Plats:
Anmälning via formulär senast den 31 maj.
Evenemanget har redan ägt rum