Rapportlansering – Split och misstro: Rysk påverkan inför EP-valet

Inför vårens val till Europaparlamentet har ett flertal aktörer varnat för att externa aktörer kan komma att försöka påverka valet. Vårens val till Europaparlamentet är det första sedan Ryssland på allvar inledde storskaliga påverkansoperationer mot västerländska val, och det finns goda skäl för höjd beredskap. Samtidigt kan valet antas vara strategiskt underordnat nationella val.

Vad kan man förvänta sig i den pågående valrörelsen, och vilka strategier styr Rysslands påverkansarbete mot EU? I rapporten Split och misstro: rysk påverkan inför EP-valet går Henrik Sundbom igenom Rysslands mål och verktyg för valpåverkan mot EU.

För att diskutera dessa frågor välkomnar Frivärld till ett lanseringsseminarium onsdagen den 29 maj. Tillsammans med Henrik Sundbom deltar även Mikael Tofvesson, tf. biträdande chef på MSB:s operativa avdelning, och Linda Nordlund, ledarskribent på Expressen. Samtalet modereras av Frivärlds tf. chef Dr. Oscar Jonsson.

TID: 12.00-13.00 den 29 maj. Lunch serveras från 11.30.
PLATS: Frivärld. Kungsgatan 60, Stockholm
ANMÄLAN: Via formuläret nedan.
ÖVRIGT: Vänligen notera att föranmälan är obligatorisk, och att inbjudan är personlig och ej får spridas vidare.

 

Henrik Sundbom är fellow på Frivärld och specialiserad på rysk informationspåverkan. Hans analyser har bland annat publicerats av Utrikespolitiska Institutet och amerikanska Atlantic Council.

 

 

 

Mikael Tofvesson är tillförordnad biträdande chef på MSB:s operativa avdelning. Han är ansvarig för MSB:s arbete med att identifiera och motverka påverkansförsök och ledde myndighetens arbete för att skydda riksdagsvalet 2018.

 

 

 

Linda Nordlund är ledarskribent på Expressen. Hon har tidigare varit  förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet, vikarierande ledarskribent på SvD och redaktör på SvD Säkerhetsrådet.

Datum och tid:
Den 29 maj 2019 12.00 – 13.00
Plats:
Anmälan är bindande. Vid frånvaro och utebliven avanmälan debiteras 100 SEK.
Evenemanget har redan ägt rum