Samtal och lansering av antologi: Den långa vägen till Nato

Den 7 mars 2024 blev Sverige fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. Vägen till Nato har varit allt annat än enkel. För att både kunna förstå varför det blev så komplicerat för just Sverige liksom för att kunna ta ut riktningen framåt i säkerhetspolitiken behöver vi blicka bakåt.

Frivärld har i antologin Den långa vägen till Nato samlat sju profilerade skribenter som ger sina perspektiv på Natofrågan ur olika tidsperioder.

I detta samtal om Sverige och Nato deltar samtliga* av antologins författare samt Axel Wernhoff, chef för Sveriges delegation vid Nato.

Författarna är: 

  • Gunnar Hökmark. Ordförande för Frivärld, som också inleder samtalet.
  • Odd Eiken. Har en bakgrund som bl.a. statssekreterare, vice vd på Skandia och SEB och är grundare av flera företag. Han är idag styrelseproffs och rådgivare.
  • Elisabeth Braw. Senior fellow vid tankesmedjan Atlantic Council. Hon är även krönikör på Foreign Policy och Politico Europe.
  • Olof Ehrenkrona. Har en bakgrund som handsekreterare, stabschef och sakkunnig i Ekonomidepartementet samt suttit i Moderaternas partiledning 1977-1984. Han har varit ambassadör i UD:s ministerkansli och generalkonsul i Mariehamn.
  • Tomas Bertelman. Har bl.a. varit generalkonsul i dåvarande Leningrad samt ambassadör i Madrid, Riga, Warszawa och Moskva. Utanför UD har han tjänstgjort som kanslichef i Riksdagens utrikesutskott samt två perioder på försvarsdepartementet. 
  • Stefan Olsson. Riksdagsledamot för Moderaterna. Fil. doktor Statskunskap.
  • Katarina Tracz. Analytiker, moderator och rådgivare inom strategisk kommunikation samt senior fellow Frivärld.

Samtalet leds av Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld.

När: 13 maj, kl 13:00-14:30, lättare lunch från 12:30
Var: Kungsgatan 60, 111 22 Stockholm
Anmäl ditt intresse för seminariet till info@frivarld.se senast 10 maj. Notera att antalet platser är begränsat.

*Elisabeth Braw deltar digitalt.

Datum och tid:
Den 13 maj 2024 13.00 – 14.30
Plats:
Anmälan görs med mejl till info@frivarld.se
Evenemanget har redan ägt rum