Seminarium med USA:s särskilda sändebud till Ukraina: Krim, Ukraina och transatlantisk säkerhet

Drygt fyra år har gått sedan Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön och konflikten i östra Ukraina drog igång. Händelserna har beskrivits som ett paradigmskifte inom europeisk och amerikansk säkerhetspolitik och har utlöst en våg av åtgärder från Nato och dess partners. Sedan 2014 har Nato bland annat ökat truppnärvaron och antalet övningar i alliansens östliga- och centraleuropeiska medlemsländer. Flera europeiska länder gör nu omfattande satsningar och ökar sina försvarsbudgetar, någonting som utgör ett trendbrott från de nedskärningar och besparingar som dominerat sedan kalla krigets slut.

Hur ser situationen i Ukrainas krigshärjade områden ut i dag? Hur har reaktionerna från USA, Nato och EU sett ut? Och vilken inverkan har kriget i Ukraina och västvärldens respons haft på europeisk och transatlantisk säkerhet?

Det är några av frågorna som berörs då Kurt Volker, USA:s särskilda sändebud för Ukrainaförhandlingar och tidigare Nato-ambassadör gästar Frivärld. Under seminariet medverkar också Anna Wieslander, nordeuropachef vid the Atlantic Council och generalsekreterare för Allmänna Försvarsföreningen. Seminariet leds av Katarina Tracz, chef för Frivärld.

NÄR: Måndagen den 21 maj, 16.00 – 17.00. Fika serveras från 15:30
VAR: Frivärlds lokaler, Kungsgatan 60, Stockholm
ANMÄLAN: Via formulär nedan
OBS: Seminariet hålls på engelska.

Kurt Volker är sedan juli 2017 USA:s särskilda sändebud för Ukrainaförhandlingar. Volker är expert på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik med över 30 års erfarenhet av arbete inom regering, akademi och privat sektor. Volker är chef för The McCain Institute for International Leadership i Washington D.C. och har tidigare varit USA:s Nato-ambassadör. Han är också  bland annat Senior Fellow vid Center for Transatlantic Relations vid John Hopkins University’s School of Advanced International Studies samt Senior Advisor vid the Atlantic Council.


Anna Wieslander 
är generalsekreterare för Allmänna Försvarsföreningen och nordeuropachef vid the Atlantic Council. Dessförinnan var hon ställföreträdande direktör för Utrikespolitiska institutet. Wieslander har tidigare tjänstgjort som chef för talmansstaben på Sveriges Riksdag, sekreterare i Försvarsberedningen och kansliråd på Försvarsdepartementet. Hennes expertis ligger inom försvar- och säkerhetsfrågor med tonvikt på Östersjösäkerhet, Nato och den transatlantiska länken.

Datum och tid:
Den 21 maj 2018 16.00 – 17.00
Plats:
Anmälan är bindande. Vid utebliven avbokning debiterar vi 100 SEK.
Evenemanget har redan ägt rum