FULLSATT: Svensk beredskap mot påverkansoperationer

På senare år har diskussionen om destabiliserande påverkansoperationer från främmande makt varit intensiv. Rysslands olagliga annektering av Krim 2014, inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 samt i flera europeiska valprocesser ökade medvetenheten om fenomenet i väst.

I den svenska valrörelsen har frågan varit högaktuell. Men hur redo är egentligen Sverige när det kommer till att skydda sig mot destabiliserande inflytelseoperationer? Har media, myndigheter och politiska partier vidtagit de åtgärder som krävs för att skydda sig? Och vilka nya utmaningar inom området väntar efter att valrörelsen är över? Det var några av frågorna som diskuteras under ett lunchseminarium hos Frivärld den 22 augusti.

Medverkande:

Patrik Oksanen, författare till nyutkomna boken, Skarpa skärvor, politisk chefredaktör Hudiksvalls tidning, Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet, Gunnar Hökmark, europaparlamentariker (M), ordförande Frivärld. Samtalet leds av Katarina Tracz, chef för Frivärld.

Seminariet filmades och kan ses i sin helhet här.

”Metoderna för det virtuella kriget blir allt mer sofistikerade. Själva terrorattacken blir mindre viktig jämfört med vad man kan förmedla runt den […] Bilden av smällen blir viktigare än själva explosionen.” 

Hur jihadisterna använder sig av rörlig bild är bara ett exempel som du möter i Skarpa skärvor  – om hur informationskrig hotar att slå sönder det öppna samhället (Bertil Ohlin förlag). Jihadisterna är en del i en mörk mosaik med statliga trollfabriker, cyberangrepp, historieförfalskningar och symbolstölder.

I boken får du också läsa om historien om hur TV4 blev bortspelat av Ryssland rörande Gotlands historia och hur nazister lyckats stjäla frihetssymboler. Om hur sanningen dränks i en flod av osanningar och om hur journalister hotas. Skarpa skärvor är en stridsskrift för det öppna samhället. Boken förklarar också hur dagens faror ser ut och på vilket sätt var och en kan göra motstånd. Boken finns att köpa hos bl.a. Bokus.

 

Datum och tid:
Den 22 augusti 2018 12.30 – 13.30
Plats:
Evenemanget är kostnadsfritt. Vid utebliven avbokning debiteras dock 100 SEK.
Avanmälan görs till viktor@frivarld.se senast den 21/8.
Evenemanget har redan ägt rum