ABF-kurs om TTIP — fakta eller propaganda?

ABF (i praktiken Socialdemokraterna) har en studiecirkel om TTIP.

Så här beskrivs kursen:

”Att handla med andra måste väl alltid vara några bra? Eller? Just nu förhandlas ett handelsavtal mellan EU och USA som innebär ett borttagande av tullar och andra hinder för handel.

Frågorna som diskuteras i kölvattnet av förhandlingarna är vilka konsekvenser detta får för arbetsrätten och miljölagstiftningen i Sverige och EU, i jämförelse med den tunnare lagstiftningen i USA. Och vad innebär de föreslagna investeringsskydden, kommer storföretagen kunna stämma stater och hindra demokratiska beslut?

Ledaren Jakob Stone är student i nationalekonomi och statsvetenskap på Uppsala universitet. Han har tidigare lett studiecirklar kring att läsa Piketty på ABF Stockholm.”

Verkar ju helt ok, eller hur? En kurs om TTIP där viktiga politiska frågor blir belysta.

Men gör man några minuters research på kursledaren visar det sig att han gillar en kampanjsida mot TTIP på Fb.

Med andra ord är det uppenbart att denna kurs, finansierad med skattepengar och marknadsförd som ”folkbildning” leds av en person med mycket starkt engagemang mot TTIP. Det är helt enkelt ett indoktrineringsprojekt — intressant nog med udden riktad mot den socialdemokratiska regeringens politik.

Det är ingen stor sak.

Men, mot bakgrund av att Daniel Suhonen, Dagens Arena, tankesmedjan Katalys och SSU:s ställningstagande när det gäller TTIP är det uppenbart att  Socialdemokraterna och LO finansierar en vänsterflank som på handelsområdet och i andra fall både till åsikter och retorik förefaller vara en filial till vänsterpartiet. På EU-nivå är TTIP-moståndet dessutom stort bland populistiska och främlingsfientliga partier.

Det är det rimligt att fråga sig om detta är i Sveriges, Socialdemokraterna eller LO:s intresse. Trots allt lever Sverige på sin framgångsrika exportindustri som är helt beroende av sin exportmarknad.

 

 


Taggar: ABF
Kategorier: Frihandel, TTIP