Almedalen: Misconception, exaggeration and fear…

På torsdagen höll tankesmedjan Frivärld seminarium om de geopolitiska konsekvenserna av TTIP. I panelen Frivärlds chef Katarina Tracz, Amerikanska Handelskammarens chef Peter Dahlen, Michael Layne från USA:s ambassad och Frivärlds programchef Erik Brattberg.

Frihandelsbloggen har tidigare skrivit om den geopolitiska dimensionen av TTIP. Att banden mellan EU och USA stärks genom att dess ekonomier och därmed samhällen blir allt mer integrerade är självklart. Och det kommer oundvikligen att utmana Rysslands betydelse för EU, inte minst genom att energiberoendet av Ryssland kan förväntas minska. TTIP-kritiker brukar ibland framhålla att USA vill sälja mer kol och olja till EU (som om det vore negativt i sig), men sanningen är att det snarare är EU som vill kunna få köpa av USA.

Ryssland och Putin är inte förtjusta i TTIP och det är uppenbart att ryska staten lägger ner resurser på motarbeta TTIP bland annat genom sociala media. Det är ingen vild gissning att en del anti-TTIP-organisationer finansieras från Ryssland. De historiska exemplen finns, stora delar av den sk fredsrörelsen styrdes och finansierades av Sovjet.

Michael Layne från USA:s ambassad var imponerad av debatten inom EU om TTIP, men sade att debatten om ISDS präglades av att motståndarsidan lyckades sprida ”misconception, exaggeration and fear”.

Det är bara att hålla med…


Taggar:
Kategorier: Frihandel