Arenas ”rapport” om TTIP sågad av de inbjudna experterna

”Den här rapporten är extremt alarmistisk, den är konspiratorisk, och den är på flera punkter helt missvisande.” Så inledde svensk handelspolitiks grå eminens, Peter Kleen som i tolv år var generaldirektör för statliga expertorganet Kommerskollegium, en magnifik sågning på ett seminarium i förra veckan.

Det han sågade var en märklig TTIP-skrift som Arena idé valt att lansera och som Frihandelsbloggen tidigare skrivit om här. Skriften är skriven av en brittisk debattör, ett slags självlärd samhällsagitator längst ut på vänsterkanten, John Hilary. Hilary var inbjuden huvudtalare på seminariet, och han var vältalig och hade svar på allt, men ingen av de övriga i panelen kunde ge honom rätt på en enda punkt.

Peter Kleen var nämligen inte ensam om att kritisera skriften. Även LO:s handelsexpert Susanne Lindberg-Elmgren var mycket kritisk, trots att LO-familjen är en av sponsorerna till Arena idé. Hon valde att citera följande fraser från Arena idés eget förord till själva skriften: ”Rapportens mer färgstarka uttalanden bör läsaren ta emot med en sund skeptisk hållning. Det kan ifrågasättas om Hilary har fog för en del av sina mer radikala påståenden om vad frihandel leder och inte leder till. Om hänsyn tas till detta är rapporten en bra start på en dialog om TTIP som vi måste ha i Sverige.”

Den tredje experten som bjudits in för att kommentera, Joakim Reiter som är mångårig handelsexpert åt regeringen och som är chef för enheten för Internationell handel och servar näringsminister Mikael Damberg (S) med underlag, var lika kritisk han. Riktigt bisarrt blev det när Reiter först tydligt förklarade att en fördel som svenska regeringen ser med TTIP är att det kan bli höjda krav, som gynnar konsumenter och miljö, på flera områden – för att därefter förvånat få höra Hilary säga att EU:s samtliga regeringar har förklarat att det absolut inte handlar om att höja några krav, utan bara att sänka. Arena idé själva twittrade glatt vidare detta påstående från Hilary, trots att det uppenbarligen inte stämde med vad regeringens egen företrädare just sagt.

På samma sätt blev det en märklig ordväxling när LO:s Lindberg-Elmgren nämnde att amerikanska centralfacket AFL-CIO för en vecka sedan vid ett möte i Washington till henne förklarat att de skulle stödja TTIP om innehållet blev bra – bara för att sedan höra Hilary även här rakt ut påstå att AFL-CIO var TTIP-motståndare. Tyckte han att LO:s representant ljög, eller?

  • Hur kan det komma sig att Arena idé lanserar en skrift som man inte vågar stå för, där man måste ha en disclaimer i förordet om att det inte är riktigt sant det som står i skriften, och där alla deltagarna på seminariet är starkt kritiska?
  • Hur kan Arena idé välja att lyfta fram och glatt twittra citat från en person när denne rakt ut säger att deras viktigaste partners – socialdemokraterna och LO – ljuger?
  • Hur kan Arena-gruppen och fackföreningen Vision, ett TCO-förbund med medlemmar inom kommunala sektorn, vilja samarbeta med den tyska kommunistiska tankesmedjan Rosa Luxemburg Stiftung? Rosa Luxemburg Stiftung var medarrangör, har varit med och finansierat skriften, fick fem minuters talartid i inledningen, fick skicka runt anmälningslistor för sina e-mail-listor, fick dela ut material. Här höll man inte rent åt vänster.