Att ciggaretter är lagliga är ett demokratiskt beslut

Det är svårt att inte sucka tungt när man ser att EU-kommissionen totalt mörkar dokumenten från möten mellan kommissionen och två tobaksbolag.

Självklart gjordes omedelbart kopplingar till TTIP-förhandlingarna, vilket det i nuläget inte finns några belägg för även om det är en helt rimlig gissning.

Några direkta nyheter är det dock inte som avslöjats. Vi vet redan att:

1. EU-byråkratin är präglad av en central- och sydeuropeisk elitism där offentliga tjänstemän uppfattar sig representera en sort närmast trancedent statsmakt som står över medborgarna. Bristande öppenhet är ett självklart resultat och man är dålig på att förklara och försvara sina åtgärder. Grandiost snömos ersätter argumentation. Man är ju inte vad vid att behöva argumentera med undersåtarna.

Detta är inte genomgående och en mer tilltalande nordeuropeisk och anglo-saxisk tradition växer sig starkare, men det tar tid. En del rent stötande attityder kommer då och då till ytan.

2.  Tobaksbolagen lobbar för sina intressen. Därtill relativt hårt eftersom de ändå inte har så mycket allmän sympati att förlora.

Men i sammanhanget finns en mycket enkel försvarslinje:

Cigaretter är en laglig produkt. Och den är inte laglig för att tobaksbolagen vill det, utan därför att demokratiskt valda politiker i hela EU och hela världen anser att den skall vara laglig. Demokratin har beslutat att cigg skall vara lagliga. Vi kan tycka illa om det och förmodligen kommer det att ändras en dag, men just nu är det så. De som köper cigg gör det av egen fri vilja. Ingen tvingar dem, vilket bevisas av att miljoner människor har slutat röka och ytterligare ännu fler inte ens har börjat.

Cigaretter gör förvisso att folk blir sjuka och dör i förtid. Men vin och spritbranschen dras med samma problem. Folk blir sjuka av deras produkter. Skillnaden är att man inte tar skada av normal användning: Å andra sidan medför missbruk av alkohol sociala samhällsekonomiska kostnader och tragedier som tobaken inte medför. Men kör inte ihjäl folk, våldtar, mördar, misshandlar och drabbas av olyckor för att man rökt för mycket tobak. Ändå drabbas alkoholindustrin inte av en bråkdel av så mycket kritik som tobaksindustrin, vilket naturligtvis hänger samman med att i stort sett alla i samhället, från de regeringspalatsen och styrelserummen till de som sitter på pubarna i hamnkvarteren gillar att dricka. Cigaretter är idag i allt högre utsträckning en produkt för underklassen.

Men så länge cigaretter är en laglig produkt bör tobaksbolagen behandlas som vilka andra företag som helst. Om andra företag eller organisationer har rätt att träffa kommissionens tjänstemän utan att det avslöjas vad de talar om bör tobaksbolagen har samma rätt.

Vi vet ju vad de vill. De vill sälja cigg. Och det anser medborgare och politiker i EU vara ok.

Skall det vara så svårt att säga?

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel