Bättre chanser för frihandel med ny majoritet i USA

Erik Brattberg, Senior Fellow vid McCain Institute for International Leadership i Washington, DC, skriver i SvD om Barack Obamas utmaningar inför sina sista två år som president och på vilka områden han kan räkna med stöd från Republikanerna.

TTIP är ett av de områdena. Där kan Obama i bästa fall med hjälp av republikanerna få en ”Trade Promotion Authority” eller ”Fast track”, — avtalet får bara godkännas eller förkastas, inte förändras eller filibustras.

Om det blir så är en öppen fråga. I går stoppades oväntat  XL Keystone, en pipeline för olja från Kanada för vidareexport från USA med delvis protektionistiska argument: ”oljan kommer inte amerikanska konsumenter till godo om den säljs utomlands” . Och detta trots att den främste pådrivaren för ledningen är Mary L. Landrieu, Demokrat från Louisiana.

Men XL Keystone kommer upp på bordet tillbaka efter årsskiftet då den nya Republikanska majoriteten tillträder. Obama kan då fortfarande använda sitt veto, men chanserna är stora att han i stället använder ett godkännande av ledningen som förhandlingsbricka.

Med andra ord är det rimligt att anta att frihandeln ligger bättre till efter årsskiftet, även om inte heller Republikanerna är klockrena i handelsfrågor.


Kategorier: TTIP, USA