Bekvämlighet gav ris åt egen rygg: Frihandelsavtalet med Kanada räddas med kompromiss

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström sade vid en presskonferens i Berlin med Tysklands ekonomiminister Sigmar Gabriel att endast små ändringar kan göras i ISDS-avsnittet i det nyligen färdigförhandlade frihandelsavtalet med Kanada. Detta enligt en artikel i Euractiv.com.

Gabriel höll med om detta. Frågan om investerarskydd (ISDS — finns i nästan alla handels- och investeringsavtal) har kommit upp i debatten som ett argument mot TTIP. Motståndarna hävdar (felaktigt) att ISDS är en nyhet och unikt för TTIP och (lika felaktigt) att möjligheterna att lagstifta till skydd för miljö och konsumentskydd hotas. Kritiken blev så hård att Tyska regeringen och Jean Claude Juncker valde den enkla vägen och tog avstånd från ISDS. Problemet är att ISDS redan fanns i det nyligen färdigförhandlade avtalet med Kanada.

Varken tyskarna eller Juncker kan rimligen säga att ISDS är oprobematiskt i ett avtal men en vattendelare i ett annat. Så nu gäller det att rädda avtalet med Kanada. Det måste kunna godkännas av parlamentet och det kan inte rivas upp, så Malmström måste hitta en lösning. En mindre justering som tyskarna backar upp är förmodligen den lösningen.

Förhoppningsvis hinner debatten sansa sig innan avtalet skall godkännas av Europaparlamentet i början på nästa år.

 

 

 

 


Kategorier: ISDS