Blir det ens en lam anka för TPP?

TTIP må vara viktigast för oss i Europa, men i USA är TPP, Trans Pacific Partnership, en minst lika stor fråga. Avtalet är färdigförhandlat och håller på att godkännas av alla medlemsstaterna kring Stilla havet — från Kanada över Japan och Sydkorea till Australien.

I USA är avtalet kontroversiellt jämfört med TTIP eftersom amerikanerna har samma oro för det som EU:s medborgare kan han för USA; att det är ett avtal med länder som konkurrerar genom lägre standarder när det gäller miljö och arbetsförhållanden. I USA har man inte den oron när det gäller TTIP eftersom amerikanen i gemen är övertygad om att EU håller en allmänt högre standard jämfört med USA.

Obama har haft ambitionen att låta kongressen godkänna TPP under den så kallade ”lame duck sessionen” i kongressen. Det är tiden mellan president- och kongressvalen under hösten och årsskiftet, när den sittande presidenten och kongressen avgår. Under den perioden är det möjligt att få igenom beslut som är kontroversiella hos väljarkåren. Få medborgare bryr sig om politik efter presidentvalet, och de som sitter i kongressen skall antingen avgå vid årsskiftet eller väljas om tidigast om två år. Det vill säga, det mesta man gör kommer att vara totalt bortglömt.

Men möjligheten att utnyttja lame duck-perioden för TPP-avtalet håller kanske på att försvinna. Både demokrater och republikaner känner allt mer misstro mot frihandel. Tidigare har protektionismen varit en marginaluppfattning bland väljarna som de flesta politiker struntat i om de kunnat, men nu har allt fler politiker försvurit sig åt handelsmotståndet. Antingen för att de faktiskt tror på protektionism, eller för att de inte längre uppfattar opinionen som möjlig att ignorera.

Och anledningen är inte svår att lista ut. Två av tre presidentkandidater är emot handel, Trump och Sanders. Clinton har tidigare varit positiv, men som demokrat är handelsfrågan obekväm, och hon har på sistone allt mer svängt över mot protektionism. Det finns med andra ord för tillfället ingen politiker med prestige eller förtroende som är beredd att försvara handel och öppenhet.

Dessutom är det inte ens säkert att det blir någon lame duck session. Republikanerna arbetar för att den skall ställas in för att inte Obamas förslag till ny domare i HD skall kunna väljas. De hoppas på en republikan i Vita Huset efter nyår, och att den presidenten hittar ett nytt namn till domare i HD.

Och frågan om HD:s sammansättning är en långt mycket viktigare fråga än TPP för de flesta amerikanska politiker.

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel