Brexitretoriken är kul i dag — men baksmällan kan bli mindre rolig

Det brittiska näringslivet är inte vidare lyckliga över tanken på att England lämnar EU.

Nedan en intervju med Glenn Vaughan, VD för British Chamber of Commerce.

Han säger att näringslivet ser flera faror med ett utträde och att de förhoppningar som finns om att England skulle få speciallösningar är rena önskedrömmar.

För det första när det gäller TTIP är USA inte ett dugg intresserade av att ge England ett eget avtal: ”Ovälkommet och inte prioriterat” är den amerikanske chefsförhandlaren Michael Fromans ståndpunkt. På icke-diplomatspråk betyder det ungefär ”vi blir extremt sura och kommer inte göra ett dugg för att hjälpa er”.

Inte heller EU:s ledare är intresserade av att ge England några favörer. Tanken att England skulle kunna lämna EU — vilket med viss rätt kan uppfattas som en sorts förolämpning – dag ett och dag två få sätta sig i förhandlingar om en sätt att lösa de problem som deras eget, frivilliga, utträde orsakade är rent utopisk. Det nuvarande ledarskiktet måste i praktiken försvinna helt och hållet innan något sådant kan bli realistiskt.

Frihandeln inom EU och de avtal som finns mellan EU och stora delar av resten av världen har nog för många britter varit som luften vi andas. Man är beroende av den, men tänker sällan på att den existerar.

Gideon Rachman i Financial Times skriver extremt kul om ”Boris Johnson, David Cameron and the day after Brexit”.