Chanserna att TPP går igenom är små — men Biden tror det finns en chans

TPP-avtalet, ett frihandelsavtal mellan USA och en rad andra länder runt Stilla Havet, är färdigförhandlat och underskrivet. Men det är ännu inte ratificerat av alla länder och framför allt inte USA. Det måste godkännas av kongressen och opinionsvindarna är som bekant allt annat än positiva för frihandelsavtal.

En förhoppning är att kongressen kan ta beslutet under den så kallade lame duck-sessionen, det vill säga perioden mellan valet och skiftbytet. Just då har politikerna ingenting att förlora, alternativt är det långt till nästa val, och det öppnas ett fönster för att få igenom obekväma beslut. Tanken har länge varit att försöka få igenom TPP på det sättet.

Men enligt Fortune är chanserna ytterst små. Majoritetsledaren Mitch McConnell (R) tror inte det finns tillräckligt många röster, men vice president Joe Biden är svagt hoppfull:

“Sometimes when there’s no election to face and people are leaving and others who are staying, they may see the wisdom of TPP,” said Biden, who was a long-time Democratic senator, calling the post-election session “our only real shot” at passing the deal.

“But it’s going to be hard. I think it’s less than an even chance, but there is a genuine chance. It’s possible we can get it passed,” Biden said.”

Det betyder att två av tre stora frihandelsavtal fortfarande hänger i luften, nämligen TPP och TTIP, medan CETA mänskligt att döma är i hamn.

Men även CETA har en lång väg att gå. Även om det börjar gälla provisoriskt skall det godkännas av alla EU-länderna var för sig, en process som sannolikt kommer ta ett antal år under vilka ett stort antal val kommer att hållas.

Så för Kanadas del är det ytterst spännande. Får de ett, två eller inget handelsavtal med sina största handelspartners de kommande åren.

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel