Den gamle boxaren frustrerad över vek kollega

Relationerna mellan de konservativa regeringarna i Kanada och Australien är goda trots avståndet. Men just nu är frustrationen stor hos Australiens premiärminister Tony Abbot. Hans kanadensiska kollega Stephen Harper backar inför jordbrukslobbyn, särskilt mjölkbönderna, när det gäller TPP. Harpers återval är långt ifrån säkert och han gör allt för att minska riskerna inför valet i oktober.

Skillnaden är stor jämfört med Tony Abbot som är på väg att landa ett stort frihandelsavtal med Kina. Abbot sopar golvet med fackets motstånd. Det märks på Abbot att han är gammal boxare: det gäller att alltid gå framåt och aldrig tveka.

Han har också lantbrukarna på sin sida — de ser nya möjligheter att sälja på den enorma kinesiska marknaden där en  växande medelklass efterfrågar allt mer kvalitetsprodukter.

Visserligen står även Abbot inför ett fyllnadsval och har problem med skandaler i sin regering, men handelsfrågorna är inte ett bekymmer.

Abbot räknar kort sagt med att klara även TPP genom parlamentet. Han suckar förmodligen djupt över både Obama och Harper som går in i riskminimering inför sina kommande val.

 


Kategorier: Frihandel, TPP