Det finns ännu inget som kan bryta samman

Stefan Löfven varnar i DI för ”sammanbrott” för TTIP-förhandlingarna.

Det är en underlig terminologi. Förvisso kan det inträffa att förhandlarna får så svårt att komma överens på betydande områden att ett avtal blir meningslöst. Men att vissa områden lämna utanför är i sig ingenting som gör att förhandlingarna ”bryter samman”. Inte heller finns det någon bortre tidsgräns. Att få avtalet klart 2014 som det först talades om var direkt orealistiskt. Förhandlingarna påbörjades officiellt juli 2013 — att få ett av världens största handels och investeringsavtal klart på 18 månader kunde ingen ha trott på.

2015 har nog inte heller haft någon större realism, men kanske kan de bli färdiga före presidentvalet.

Hittills har inte heller några förseningar orsakats av låsningar i reella förhandlingar.

Hotet är snarare politiskt: att avtalet när det väl är klart inte får stöd. På amerikansk sida ska det godkännas av kongressen. På europeisk sida ska avtalet godkännas av Europeiska Unionens råd, Europaparlamentet och sannolikt även ratificeras av medlemsstaternas olika parlament. Det är ganska många nålsögon som skall passeras.

Men hittills finns det massivt stöd bland EU:s medlemsstater och en majoritet i EU-parlamentet. Likaså är USA:s kongress idag dominerad av republikanerna som traditionellt är frihandelsvänliga även om det även där finns enskilda protektionister.

Osvuret är bäst, men det finns i dagsläget ingen anledning att oroa sig för TTIP-förhandlingarna. Och att som Stefan Löfven tala om ”sammanbrott” är direkt fel. Det finns ännu inget som kan bryta samman.

Men det är också uppenbart att Löfven sitter i en knipa. Om socialdemokratin förr var en bred kyrka består den i dag snarast av en samling religioner där även politikens motsvarighet till scientologin har smugit sig in. Löfvens retorik måste därför ta hänsyn till att även de mest udda uppfattningar har fått inflytande.

I klartext att han måste hantera kritik mot TTIP som bygger på lika delar medvetna missförstånd, konspirationstänkande och okunskap.

 


Kategorier: EU, TTIP