Det handlar om protektionism — ingenting annat…

Miljöpartisten Carl Schlyter sitter i Europaparlamentet. Han driver bloggen ttippen.se som är en ren anti-TTIP-blogg.

Eller det är i varje fall vad den förefaller vara. Det finns goda skäl att anta att det handlar om protektionism, om slutna gränser.

I en bloggpost den 18 februari skriver han om den artikel i DI där tre fackliga företrädare säger att de är för TTIP, men emot ISDS, det vill säga den konfliktlösningsmekanism (en sorts skiljedom) som ingår eller i vilket fall tidigare har varit en del av TTIP-förhandlingarna. De är också emot att avtalet skulle kunna innebära andra avregleringar. Inget överraskande med andra ord. Varje liten regel i helig, men det visst vi ju.

Då tänker man sig ju att Schlyter skulle vara nöjd?

Men inte då. Han misstänker facken för att vara lurade av näringslivet och regeringen:

”Facken har varit föremål för en intensiv lobbyverksamhet från regeringen och näringslivet, något som tycks ha gett, åtminstone visst, resultat. ”

Där ser man. När Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO, Eva Nordmark, ordförande, TCO och Göran Arrius, ordförande, Saco, inte håller med Schlyter beror det helt enkelt på att de är lurade av näringslivet och Ewa Björling…

Dessutom är frågan varför Schlyter tycker att deras ståndpunkt, lurade eller inte, är ett problem? Han borde väl vara av exakt samma åsikt. Frihandel, men utan avregleringar eller ISDS?

Om inte han egentligen är emot frihandel men inte riktigt vågar säga det. ISDS-motståndet var helt enkelt fikonlövet som skulle dölja protektionismen.