Det värsta som kan hända är inte att TPP och TTIP stoppas — om ett halvår kan vi ha globalt handelskrig

I sitt tal till republikanernas konvent gick Trump till attack mot USA:s frihandelsavtal; både det över 20 år gamla NAFTA och det ännu inte godkända TPP.

Enligt Politico gör Trump bedömningen att ett angrepp på frihandel kommer att få miljoner av demokrater som tänkte rösta på Sanders att istället rösta på honom.

Några får han säkert, men faktum är att majoriteten av USA:s väljare är positivt inställda till handel. Största delen av dessa är unga och röstar på demokraterna. Framför allt förefaller Sanders ha dragit till sig unga väljare. Att ”miljoner” unga vänsterväljare skulle rösta på Trump på grund av hans frihandelsmotstånd är ett — som man säger — optimistiskt antagande. På gott och ont ligger handelsfrågorna inte jättehögt på listan över vad väljarna uppfattar som viktigt.

Mer allmänt ger Trump inte intryck av att ha skaffat sig några mer framstående rådgivare. I vilket all lyssnar han inte till dem. Nu måste han vinna de mer genomsnittliga väljarna som faktiskt står och väger mellan Republikaner och Demokrater. Men handelsutspelet riktar sig i huvudsak till hard core-demokrater (som han har små chanser att få) och hard-core republikaner (som han redan har).

Trump verkar på riktigt leva i en föreställningsvärld där protektionism kan ge USA tillbaka den industri landet hade på 50- och 60-tal med stålverk, gruvor, textilindustri och produktion av enklare verkstadstekniska produkter. Han har också för sig att medelklassen minskar huvudsakligen för att den blir fattigare och sjunker ner i underklass, medan sanningen är att större delen försvinner uppåt i inkomstskikten.

USA lider av en kollektiv nostalgi. 50- och 60-talen var unika eftersom USA hade utvecklats extremt mycket under andra världskriget. Ny teknik som gav nya produkter och en industri som hade utvecklat sin produktivitet under kriget. Till detta kom att USA:s befolkning var välutbildad. En stor andel hade gått high school — motsvarar ungefär vårt gymnasium. USA var världsledande på både teknik, management, arbetskraft, reklam och marknadsföring, utbildning och forskning. Man låg inte bara före, man låg låååååångt före resten av världen. Alla beundrade USA och drömde om att flytta dit.

Det gav en unikt bra situation för medelklassen. Han jobbar på bilfabriken, hon är sekreterare, de har villa, TV, köper ny bil regelbundet.  Arbetslöshet är närmast okänt bland vita, samtidigt som det finns en underklass av svarta och hispanics som sköter enklare tjänstejobb till extremt låga löner. När du blir förman på fabriken kan du ha barnflicka och betala för att någon sköter poolen och klipper gräset.

Välståndet orsakade också ett kreativt och kulturellt uppsving inom musik, film, litteratur och konst som USA fortfarande drar nytta av.

Det var en fantastisk period i USA:s (och mänsklighetens) historia.

Men den byggde på förutsättningar som aldrig kommer tillbaka.

Resten av världen har kommit ikapp på många områden. Nästan alla traditionella industriprodukter görs bättre och/eller billigare i andra delar av världen. Även datorer görs billigare på annat håll. De utvecklas i USA, men produceras i Kina, ofta i fabriker helt och hållet skapade av amerikaner. Kina erbjuder välutbildad arbetskraft till löner som är en bråkdel av USA:s.

Även om USA fortfarande är världens ledande ekonomi erbjuder den därför inte högavlönade jobb till varje vit person som gått ut high school med rimliga betyg. Det krävs universitetsutbildning och även minoriteter deltar i konkurrensen, inte minst olika grupper från Asien med extremt arbetsmoral.

Den värld som Trump lockar med är en nostalgisk utopi.

Det finns ingen nivå på tullar och kvoter som kan kalla tillbaka den tiden. Lika lite som Facitfabriken i Åtvidaberg skulle kunna väckas upp från det döda med tillräckligt höga tullar på datorer.

Det mesta tyder på att Trump faktiskt inte förstår det.

Och att många av både republikanska och demokratiska väljare lever i samma illusion som Trump. Han må vara okänslig för taktiska krav, men han agerar inte i ett vacuum; det finns en stor grupp väljare som lyssnar. Kanske inte stor nog för att vinna presidentposten, men stor nog för att tvinga Hillary Clinton att svara med samma mynt. Vad man sagt i en valrörelse måste levereras. Kanske inte 100 procent, men med viss substans. Särskilt för den president som hoppas på en andra period.

Vilket kan ställa till stora problem när det gäller världshandeln det kommande decenniet. Om TPP och TTIP stoppas är det illa nog. Men i värsta fall påbörjas ett handelskrig lett av USA. Det vore mycket olyckligt.


Taggar: Donald Trump
Kategorier: Frihandel