Donald Trump höjer skatterna — ingen bryr sig

Ordens makt över tanken är stor. På fredag kommer USA sannolikt höja tullarna mot Kina. Ingen reagerar särskilt hårt eftersom de inte tänker på att Trump i praktiken höjer skatterna med miljarder dollar.

Tänk om Donald Trump hade höjt skatterna med 18 miljarder dollar, en kostnad som ökar med 1000 dollar per minut, och dessutom orsakat USA:s ekonomi skador för ytterligare 40 miljarder dollar?

Och tänk sen att han planerar ytterligare skattehöjningar som kommer att kosta jobb, tillväxt, högre priser för konsumenter, särskilt de med lägst inkomster?

Hur skulle reaktionen bli? Protester på gatorna? Återfödelse av tea party-rörelsen.

Vi vet svaret. Nästan ingen alls. Det är nämligen det Donald Trump gör utan att några protesterar särskilt mycket.

Tullarna mot Kina innebär stora kostnader som på samma sätt som skatter till sist betalas av hushållen, det vill säga enskilda människor. Det är bara individer som kan betala skatter. Lägger man skatter på företag tvingas de antingen höja sina priser, minska vinsterna till aktieägarna, sänka lönerna, säga upp personal, minska investeringarna eller någon kombination av allt detta.

På fredag väntas mer av samma sak när tullarna sannolikt kommer att höjas på ytterligare ungefär 6000 produkter som USA importerar från Kina. Till största delen handlar det om konsumentprodukter.

USA:s bilindustri hukar inför motåtgärderna från Kina. Biltillverkarna har redan drabbats hårt av tullarna på stål och aluminium som gör deras produkter dyrare på världsmarknaden och nu hotas export av personbilar till Kina värd 10 miljarder dollar.

Detta sker samtidigt som USA och Kina ligger i förhandlingar om ett handelsavtal. Förhandlingarna påbörjades i juli förra året och gav en del förhoppningar, men för tillfället finns hårda motsättningar om en del formuleringar. Detta kan förklara Trumps beteende, men de nya tullarna kommer bli svåra att ta bort. Inkomster till staten förbrukas omedelbart och skapar ett beroende som är svårt att bryta.

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel