Elfte rundan om TTIP — problem med ost i väst

I veckan hålls den 11 förhandlingsrundan om TTIP-avtalet skriver Wall Street Journal.

En stötesten är geografiska indikatorer när det gäller mat. Champagne, fetaost, gorgonzola, parmaskinka (och falukorv) är skyddade namn i EU. EU har också lyckats få med ett skydd i ett antal handelsavtal med Sydkorea, Mexiko, Kanada och en rad centralamerikanska stater.

Men i USA är de inte skyddade. Det finns fetaost som är gjord på komjölk från Wisconsin. Tillverkaren Kraft har en produkt som går under det stolta namnet Athenos feta. Grekerna blir förstås rasande över detta, särskilt som Kraft gör reklam med grekiskt tema.

Det finns även en amerikansk champagne som till på köpet serverades på Obamas installationsmiddag.  Att den dessutom heter  Korbel Natural Russian River Valley Champagne kan bli ytterligare en komplikation den dagen Ryssland går med i EU — men det lär inte vara ett problem som måste hanteras i närtid.

Amerikanerna menar att dessa namn är generiska, det vill säga representerar en kategori produkter snarare än produkter från en viss region eller en viss tillverkare. Till saken hör att det finns en rad amerikanska varumärken med lång historia som sannolikt kommer att påverkas. Tyskättlingar i USA har tillverkat öl med tyska namn för konsumenter med tysk bakgrund i över 100 år. Samma sak gäller för amerikaner med exempelvis italiensk, polska och latinamerikansk bakgrund.

Att dessa gamla och väl inarbetade varumärken plötsligt skulle bli förbjudna är ett stort problem.

Och det handlar förstås om stora pengar. Exporten av italiensk mat till USA är värd drygt 1,3 miljarder  och värdet av marknaden för produkter med namn som ”låter italienskt” kring 24 miljarder. Ett förbud mot italienska varumärken som inte har med Italien att göra skulle förstås ge stora möjligheter för italienska tillverkare att slå sig in med riktiga italienska produkter.

En lösning är att de produkter som idag har namn som kommer att skyddas får behålla de namnen, men att nya varumärken inte får tillkomma.

 


Kategorier: TTIP