En gång i tiden var årets julklapp en doft

Det mesta av det som gör julen värdefull är gratis eller i vilket fall inte överdrivet exklusivt. Gemenskap, ledighet, ritualerna, levande ljus, skinka och sill.  

Men den som gillar att konsumera kan motivera det med att världshistoriens första julklapp var en importerad lyxprodukt.  

Enligt Nya testamentets förmodligen mest kända berättelse fick det nyfödda Jesusbarnet bland annat myrra av de tre vise männen. Vilka de tre vise männen var är oklart. De påstås i Bibeln vara ”stjärntydare”, enligt en medeltida tradition var de ”konungar”. Det är inte ens säkert att de egentligen var tre. Däremot är det jämförelsevis klart vad ”myrra” är för något. Det är kåda från ett träd som heter Commiphora Myrra och är en växt i familjen rökelseträdväxter. Den växer inte naturligt i Mellanöstern utan kommer från Nordafrika. I dag är Somalia den främsta producenten av myrra. En gång i tiden var den dyrbarare än guld. 

Myrra var kort sagt en extremt lyxig importprodukt. Man kanske kunde ha tänkt sig några mer praktiska gåvor till en familj som bodde i ett stall med sitt nyfödda barn, men alla detaljer i Bibeln är förmodligen inte korrekta.  

Att det fanns produkter från fjärran länder i Romarriket, dit Palestina hörde (det var därför kejsar Augustus skulle skattskriva folk och anledningen till att Maria och Josef var i Betlehem) var inte konstigt. Det förekom handel i hela den kända världen och en av anledningarna till Roms välstånd var att romarna höll handelsvägarna öppna. 

”The rest is history”, som man säger.  

I dag firar vi jul till minne av Jesu födelse. Julklapparna är förmodligen en tradition kopplad till gåvorna från de tre vise männen. Det rituella överätandet däremot har mer med fornnordiska traditioner att göra. Ingenting i Bibeln antyder att det åts extra mycket i stallet i Betlehem, och garanterat inte sill och julskinka. 

Däremot är vårt nuvarande julfirande starkt beroende av importerade produkter. Nötter och apelsiner, russin, fikon, dadlar, alla typer av kryddor som peppar, saffran, nejlikor och senap. Medan julbordets basprodukter är inhemska präglas deras tillagning av ett överdåd av dyra lyxvaror från fjärran land.  

Öl, vin och sprit är i varierande grad importerade produkter, men även i flera av våra mer traditionellt svenska sorter ingår ofta importerade kryddor.  

En fråga är varför vi inte bränner rökelse till jul. Myrra är en viktig del i rökelse och i både katolska och ortodoxa kyrkan är rökelse en viktig del av gudstjänsten generellt. I Sverige uppfattar vi däremot rökelse som något som har med österländskt influerad hippie- och alternativkultur att göra.  

Men ingen jul utan julklappar, och i dag skulle man nog kunna säga inga julklappar utan Kina. Eller i vilket fall inga julklappar utan import. Elektronik har fått en närmast ikonisk status. Telefoner, datorer, surfplattor, spelkonsoler, ljudutrustning, VR-glasögon, digitalkameror – ingen produktkategori är vanligare som julklapp än elektronik. Och som bekant produceras ytterst få produkter av den typen i Sverige eller ens i EU. Kina, Japan och några andra asiatiska länder dominerar totalt produktionen, medan USA är ledande när det gäller den tekniska utvecklingen.  

Det mesta av det som gör julen till jul är gratis och visst kan man ställa sig kritisk till den ohämmade konsumtionskulturen.  

Men visst vore det lite tråkigt att fira jul utan allt det som vi har tillgång till tack vare den globala handeln?

Magnus Nilsson


Taggar:
Kategorier: Frihandel