En stilla önskan inför det nya året

John Hartley som skriver för Forbes har skrivit ett stycke bra evangelium om TPP och TTIP samt, inte minst, om USA:s nya öppning mot Kuba.

Potentialen för USA:s handel med Kuba är större än man tror. Kanada har öppnat upp för handel med Kuba och 2013 räknar man med att exporten till Kuba var värd 300 miljoner dollar, och importen 500 miljoner. Republikansk kritik mot att lyfta embargot går ut på att det är fel att handla med en diktatur. De argumenten har en sorts bisarr charm som påminnelse om hur politiker ibland helt kan sakna verklighetskontakt: såvitt känt har ingen republikan någonsin invänt mot USA:s handel med Kina eller Saudiarabien — två länder som definitivt matchar Kuba när det gäller systematiskt förtryck av medborgarna.

Dessutom har generella bojkotter den egenheten att de drabbar medborgarna mer än regimen. Inte ens Nordkoreas regim verkar lida särskilt av att vara isolerade från omvärlden. Snarare kan bojkotterna användas av regimer för att förklara bort de egna tillkortakommanden. USA har i en mening varit Castros bästa allierade efter som de 60 år har bidragit med en felaktig men intuitivt trovärdig förklaring till den fattigdom som hans egen politik orsakat.


Kategorier: TTIP, USA, TPP