EU bör bara titta på när USA skjuter sig i foten

Tyvärr står vi sannolikt inför ett handelskrig. Trump ändrar sig inte. EU skulle i teorin kunna låta bli att slå tillbaka och därmed undvika en eskalering. Varför skall EU hämnas på att USA ställer till problem för sig självt? 

I morgon förväntas detaljerna i president Donald Trumps ståltullar.

EU, Kina och andra länder kommer att slå tillbaka.

Men republikanerna är inte enade om att protektionism är bra. Det har varit en hård maktkamp mellan olika falanger.

Försvarsminister Jim Mattis and Secretary of State Rex Tillerson har varnat för att ståltullar skadar USA:s relationer med viktiga allierade (Kanada och de flesta NATO-länder drabbas exempelvis).

Talmannen i representanthuset Paul D. Ryan har kritiserat planerna och i går lämnade vita husets viktigaste ekonomiska rådgivare Gary Cohn sin post i protest.

De förlorade mot Peter Navarro och handelsministern Wilbur Ross som bakom kulisserna hjälpt Trump att ta fram förslaget till nya tullar.

Men Navarro/Ross har inte drivit fram beslutet. Att genom handelshinder försöka minska USA:s handelsbalansunderskott var det viktigaste temat för Trump under valrörelsen. Med republikanernas ställning försvagad inför de kommande mellanperiodsvalen har det varit viktigt för Trump att visa att han genomför det han lovat. Ett problem har varit att tidigare presidenter (och andra amerikanska politiker) varit protektionister under valkampanjerna bara för att liberalisera handeln så snart de kommit till makten.

Allt talar dock för att Trump tror på sin politik. Han förefaller se ekonomin som ett nollsummespel och handelsavtal som vilka affärsavtal som helst. Därtill kommer föreställningen om att handelsbalansen avspeglar vem som vinner eller förlorar.

I presskonferensen med Stefan Löfven i tisdags avspeglades detta tydligt:

“We’ve been mistreated as a country for many years and its just not going to happen any more. When we’re behind on every single country, trade wars aren’t so bad.”

Han avser underskottet i handelsbalansen. Men USA:s underskott visar inte att landet ligger efter, utan att de fortfarande är vinnare. Underskottet är en konsekvens av att USA är ett av de rikaste länderna i världen och att shopping där är en livsstil mer än i något annat land. Det är inte konstigt att ett land där folk shoppar mycket och sparar lite får ett underskott i handelsbalansen mot exempelvis Kina där medborgarna gör exakt tvärt om. Det snabbaste sättet för USA att minska sitt handelsunderskott vore alltså en riktig maffig inhemsk ekonomisk kris.

I praktiken händer följande. De som säljer varor till USA får dollar. Vad gör man med dollar? Ja, det finns bara två saker att göra med dollar;  köpa amerikanska varor eller investera i USA genom direktinvesteringar, aktier eller statspapper. Det senare är en säker investering. En stor del av dollarsedlarna kommer tillbaka till USA genom att kineser och andra investerar i landets statsskuld.

Det verkar osannolikt att inte Trump egentligen förstår detta. Han har en ekonomexamen från ett prestigeuniversitet. Men det spelar mindre roll.

Nu är den spännande frågan om stål- och aluminiumtullarna blir sista åtgärden, eller om Trump kommer att fortsätta med nya handelshinder.

Tipset är att eftersom EU och andra länder slår tillbaka kommer Trump också eskalera.

Det bästa vore att EU avstår från motåtgärder. Om USA köper mindre stål kommer det pressa priserna i övriga världen. Billigare stål till EU. Visserligen hotas stålindustrin i EU, men det betydligt större antalet företag som har stål som insatsvara och i förlängningen deras anställda och kunder kommer att gynnas, medan USA:s stålberoende industri missgynnas.

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel, USA