EU:s strafftullar mot USA bör tas bort

Ett bra frihandelsavtal med USA kommer ge fördelar i decennier. Att EU har tullar på jeans och motorcyklar från USA som svar på USA:s ståltullar är bara larvigt. Att ta bort dem kommer ge EU ett bra momentum i de kommande frihandelsförhandlingarna med USA.

Frihandelsbloggen har skrivit om Harley-Davidson förr.

En gång i tiden — på 70-talet — räddade Reagans tullar MC-märket från Japanerna som byggde snabbare och billigare motorcyklar. Man brukade säga att de enda som körde HD var polisen och brottslingarna. Märkets image var urusel.

En bieffekt av tullarna blev att även tyska BMW räddades. Märket led på den tiden av av samma problem som HD. Gammal konstruktion, dåliga prestanda, höga priser. USA-marknaden som var viktig för märket led av en svag dollar och — som sagt — att Japanerna byggde helt överlägsna motorcyklar. Hondas tvärställda radfyra på 750 kubik slog världen med häpnad.

Med tiden klarade sig både HD och BMW. HD genom att putsa upp rebellimagen, BMW genom att bli tekniskt och kvalitetsmässigt överlägsna och uppfinna en helt ny kategori motorcyklar, äventyrstouringen. Motorcyklar för dem som inte ville vända bara för att asfaltsvägen övergick i grus och sen i lera och sen kanske ingenting alls.

Man kan förstås säga att detta är ett exempel på att protektionism fungerar. Å andra sidan kan man konstatera att knappast någon i dag skulle ha sörjt om HD och BMW försvunnit som varumärken för några decennier sedan. Världen hade inte lidit brist på motorcyklar för farbröder.

Men nu är läget tvärt om. HD drabbas av protektionismen. EU har lagt strafftullar på HD-motorcyklar som hämnd för USA:s ståltullar. Det betyder att HD har tvingats förlägga delar av sin tillverkning utomlands, till Asien, för att kunna exportera till EU. Expansion av tillverkningen i USA har uteblivit.

USA:s president Donald Trump klagar bittert på Twitter:

“Harley-Davidson has struggled with the EU, currently paying 31 percent. They’ve had to move production overseas to try and offset some of that. Tariffs, which they have been hit with will rise to 66 percent in June of 2021.”

Som sagt, Trump klagar över att EU slår tillbaka som svar på de ståltullar USA infört.

Man kan förstås säga att EU har rätt att slå tillbaka. Problemet är att EU:s strafftullar som även berör bland annat jeans och bourbon gör EU:s egna medborgare fattigare, och att Trump har rätt i att USA har lägre tullar mot EU än tvärt om.

EU borde avveckla sina strafftullar med en gång och gå in i förhandlingarna med USA med den tydligt deklarerade ambitionen att alla tullar skall bort.

Trump kommer förstås deklarera det som en seger på hemmaplan. Det blir försmädligt, men politik kan inte ta hänsyn till prestige. Det viktiga är att bete sig på ett sätt som ger konkreta vinster på lång sikt. Vad Trump säger om handel i USA är ändå rätt få EU-medborgare som vet och framför allt kommer Trump förr eller senare vara historia. Ett bra frihandelsavtal mellan EU och USA ger fördelar i decennier och underlättar ytterligare framsteg på frihandelsområdet.


Kategorier: EU, USA